Lennik en Overijse kleuren de Brabantse Pijl.

Op woensdag 15 april is er de 60e editie van de Brabantse Pijl . Daar zorgt onder meer wielersportclub Rode Sportief. Deze feestelijke editie valt nu onder het Pro Series statuut , juist onder de World Tour wedstrijden.

Marc Vettori , voorzitter van de wielerclub uit Rode zag in 2019 een podium om u tegen te zeggen. Dit moet zeker lukken met de deelname van reeds 10 World Tour teams en 11 Pro teams. De start is traditioneel in Leuven met verder enkele kleine wijzigingen in het parcours door wegenwerken. Zo wordt in Leuven bij het vertrek de plaatselijke ronde aangepast en valt in de klassieke lus rond Overijse de Ijskelderlaan weg. De Moskesstraat wordt hierdoor in het parcours gebracht , pittige kasseien van een goeie 500 meter met een maximale stijgingspercentage tot 17%.

Lennik is zeer trots om de start van de Brabantse Pijl voor vrouwen te mogen organiseren. Hun parcours kreeg een optimale facelift met 122 km en 20 hellingen. Schepen van Sport Johan Limbourg was zeer trots om de Lennik connectie aan te kondigen. Samen met Inge Lenseclaes , de burgemeester van Overijse , willen ze het vrouwenwielrennen op een hoger niveau brengen. Lennik zelf zorgt voor extra evenementen , een spectaculaire ploegenvoorstelling en allerlei arrangementen. De burgemeester kijkt er ook naar uit dat niet alleen de mannen , maar ook de vrouwen hun aankomst vinden in Overijse.

Bij de vrouwen zijn er 24 ploegen geselecteerd met drie World Tour teams – Ale BTC ,met de winnares van 2018 , Bastianelli – CCC – Marianne Vos misschien ?- en Trek. Voor Mrs. Lenseclaes is de deelname van Illi Bikes ook persoonlijk iets van meerwaarde. In deze ploeg rijdt namelijk het nichtje van de burgemeester.

Flanders Classics heeft een nieuwe overeenkomst voor enkele jaren met Overijse en voelt zich daar heel goed thuis. Het is een meerwaarde op langere termijn . Overijse zit zeker in de lift bij het wielrennen , zie de Druivenkoers en de cyclocross events.

Verleden jaar was de doortocht van de Tour door de streek van Lennik ook een groot succes. Misschien kan men later ook de mannen laten vertrekken uit Lennik met een gezamenlijke voorstelling ? Lennik is voor velen ook gemakkelijker te bereiken dan Leuven!

Voor de vrouwen is er dit jaar ook eenzelfde trofee gemaakt als voor de mannen. En tenslotte , speciaal voor de 60 e editie heeft brouwerij Oud Beersel uit Beersel een speciale geuze en kriek gemaakt. Deze flessen gaan zeker een collectorsitem worden!

Tekst en foto’s: G. Charrin.