Interview Matthew Caws over nieuw Nada Surf album ‘Never not together’

Nada Surf is back in town en hoe! Een nieuw 9e album ‘Never not together’ werd gelanceerd op 7 februari en werd opgenomen in de legendarische Rockfield Studios in Monmouthshire Wales.

De fans moesten er 4 jaar op wachten, maar worden oprecht beloond met een typical Nada Surf album, met een sublieme knipoog naar hun rijk rockend verleden. Verwacht je terug aan catchy rock songs met snedige, fijngevoelige lyrics. “We zijn hier allen samen, en zo is het nu éénmaal, en zo zal het altijd blijven’, aldus de profetische Caws.

Songs als het spectaculaire ‘Looking for you’ en het glansrijke mid-tempo nummer ‘Just Wait’ zijn empathisch en warm gestoeld, gebrandmerkt door Caw’s lyrische zoektocht naar het 21 ste -eeuwse verhaal van liefde en verbondenheid.

Nada Surf is gekend voor het creëren van een diepe emotionele verbondenheid met het publiek en wil dit terug waarmaken met een mega wereldtour. Aftrap Amerikaanse toer reeds op 14 januari in Seattle, vanaf februari de Atlantische oversteek voor het Europese muzikale avontuur.

Het laatste Frontview Magazine interview met Matthew Caws (lead zang) dateert van 2016 op Zermatt Unplugged festival in Zürich. Afgelopen week hadden we terug een gesprek met de sympathieke Matthew vanuit zijn thuisbasis Cambridge.(UK)

Welke uitgangspunten schuilen er achter de albumtitel “Never not together”?

“Ik wil even teruggrijpen naar de eerste landing op de maan. Voor de eerste keer zien de astronauten ons bestaan vanop een afstand. Alles wat we weten, ligt nu daar. Ze waren erg onder de indruk, ontroerd, na al die inspanningen om op de maan te geraken. Het gaat over hoe verschillend we zijn.”

Het nummer ‘So much love’ heeft zo’n positieve vibe.

“Ik heb het vorig jaar in Texas geschreven. Ik kreeg de vraag om een song te schrijven over de zinsnede ‘So much love’, ik rond namelijk al mijn e-mails af op die manier. Mijn eerste reactie was om geen nummer te schrijven met die woorden, want we hebben al nummers als ‘Always love’ en ‘Inside of love’. Maar uiteindelijk ben ik blij dat ik het toch gedaan heb. Er is immers zoveel goeds in deze wereld. We hebben ook een soort plicht om positief te zijn, om te geloven dat we het kunnen. Mensen die het goed hebben en comfortabel leven, dienen na te denken om meer lief te hebben.”

Voor het nummer ‘Looking for you’ hebben jullie schijnbaar een kinderkoor ingehuurd?”

“Het is eigenlijk grappig, we hebben maar één kind laten zingen voor deze opnames. In totaal werden het 40 tracks van die ene stem. Een vriend van ons, componist Phillip Peterson uit Seattle, die trouwens vorm geeft aan al onze albums, heeft een vrouw met connecties in dat koor.”

Ik citeer uit ‘Crowded Star’, ‘I was ready for a change before you came’, een nummer over verandering?

“Eigenlijk is het een liefdeslied voor mijn vrouw. Het gaat over mensen die je ontmoet en die je ganse leven kunnen veranderen. Ik ben ook van mening dat elke situatie, hoe moeilijk ze ook is, je iets kan leren. Het geeft je een zeker comfort om zo na te denken en het brengt je tot rust.”

Welk nummer heeft het hoogste rockgehalte?

“Hmmm……het laatste nummer ‘ Ride in The Unknown ‘ Het is een nummer waarover we het meest enthousiast waren, wanneer we het samen begonnen te spelen. Maar ook het middengedeelte van het nummer ‘Mathilda’.”

‘Something I should do’ doet me toch aan het hitnummer ‘Popular’ denken vanwege de legendarische gesproken lyrics.

“Het idee werd op Twitter gelanceerd, waarom geen versie 2020 van Popular componeren? Onze manager stuurde me de sociale media berichten door. Ik vond het altijd een vreselijk idee om daar over na te denken, maar zie nu.”

Waar werd de clip ‘Looking For you’ met toegevoegde animatiebeelden gefilmd?

“De clip werd opgenomen met enkel mezelf en 1 camera in Cambridge. De animaties werden toegevoegd door Jonny Sanders uit Londen.

Het nummer gaat over iets dat op zoek is naar jou, maar het kan jou niet vinden. En zelf ben je op zoek naar een motivatie of vooruitzicht. En als je een stap in de richting van dat iets zet, zal het een signaal opvangen. En in de video doe ik me voor als een prediker.”

Wie ontwierp het albumcover, wat mij betreft zijn het excentrieke bloemen.

“ Zelf weet ik niet wat het eigenlijk voorstelt, maar dank voor die interpretatie. Een vroegere schoolvriendin van ons, Melissa Hunger, ontwierp deze tekening in waterverf, bij wijze van meditatie elke ochtend. Ik hou wel van artiesten die de discipline hebben om elke ochtend iets te doen.”

2 april doen jullie de Botanique aan in Brussel, waaraan denk je als je in België komt?

“Vooral de festivals blijven altijd bij als mooie herinneringen, Werchter, Dour,…”

Veel succes en genieten maar van jullie Europese toer!

 

Alle info   http://www.nadasurf.com/

 Tekst Peter Minnebo.

 Foto: Groep Nada surf.