Burgers’ Zoo,”Zoo afwisselend!”

Al decennia zijn de meeste dierentuinen afgestapt van het tonen van dieren in hokken. Er is een heel nieuw concept ontstaan. Hierdoor is er een enorme diversiteit en elke zoo heeft nu in feite zijn eigen karakter. Sommige zijn bezig met speciale kweekprogramma’s (Antwerpen met zijn okapi’s), andere hebben dan weer speciale collecties (Edinburgh met zijn pinguïns). Dierentuinen werden parken waar je één bent met de natuur. Het mooie is dat je dit op veel verschillende manieren kan uitbeelden. Planckendael België koos bv. resoluut voor een concept met werelddelen en in Arnhem vonden we een dierentuin die gaat voor ecodisplays.

Burgers’ Zoo is een familiebedrijf waar de vierde generatie nu aan het hoofd staat. Johan Burgers besloot om in 1913 zijn fazantencollectie toegankelijk te maken voor het publiek. Algauw versterkten wolven en leeuwen de collectie en koos men voor tralieloze verblijven als huisvesting voor wilde dieren, toen zeer revolutionair. Na 10 jaar werd het park te klein en verhuisde de zoo naar de huidige site in Arnhem. De derde generatie begon met het invoeren van de ecodisplays. Burgers’ Zoo bestaat uit zeven verschillende gebieden. Zes ervan hebben als thema een bepaald ecosysteem op aarde. Gebied nummer 7 met Park als naam is een soort welkomstcomité van publiekslievelingen. De zoogdieren en vogels komen uit verschillende werelddelen en habitats. Hier leven de favorieten van veel kinderen zoals pinguïns, olifanten en mensapen. Het Park begint meteen bij de ingang van de dierentuin. Via de hoofdroute Park kan je gemakkelijk de overige themagebieden inlopen. Neem zeker het handige plattegrondje mee. Eén ervan gaf ik aan de kleindochter van zes die we als een soort gids voorop lieten gaan. Lina deed dit met bravoure. Als observator in spe lieten we haar haar gang gaan en ja, soms kwamen we een al bezocht ecosysteem opnieuw tegen, maar ontdekten we toch weer wat nieuws.

Safari, een Oost-Afrikaans savannelandschap, is in oppervlakte het grootste thema. Hier leven grote groepen giraffen, zebra’s en allerlei soorten hoefdieren. Ga op zoek naar de kudde neushoorns via het indrukwekkende houten panorama en spot ook de roze pelikanen.

Desert is een rotswoestijn uit Arizona. Je wandelt op kronkelende paden door een rotslandschap en je komt voorbij canyons en rotsspleten. Deze woestijn zit vol leven: dikhoornschapen, de rode lynx en ratelslangen. In de Bush ervaar je de kleurrijke wereld van het tropische regenwoud. De vochtige hitte, de dichte plantengroei, de geuren en geluiden komen op je af. Ontdek het geheim van deze wereld en kom oog in oog met aardvarkens, capibara’s (waterzwijnen), leguanen en vliegende honden.

In de Rimba staan de dieren uit de bosgebieden van Zuidoost-Azië centraal: tijgers, gibbons, pythons en beren. Ook kuddedieren en varanen (hagedissen) leven hier samen.

Veel water in Ocean! Verken de lagune alsof je in het water gaat. Rond en boven je 8 miljoen liter water met honderden kleurrijke vissen. Haaien spreken nog altijd tot de verbeelding en glijden boven je hoofd.

Voor ons en zeker voor de kinderen was het nieuwste ecosysteem, Mangrove, het spectaculairste. Dit ging open in 2017. De grootste overdekte mangrove ter wereld! Op 3000 vierkante meter gaat een natte mangrove over in een tropisch droogbos waar talloze vlinders rond jou fladderen. Dit display is helemaal geïnspireerd op de leefgebieden in het natuurbehoudsproject dat Burgers’ Zoo in Belize ondersteunt. In het watergedeelte vind je bizarre krabben en enkele Caribische zeekoeien. Grote, vreedzame dieren die je kan bewonderen vanaf het panorama.

De nabootsingen van de verschillende ecosystemen zijn werkelijk een pracht om te aanschouwen. Je moet op zoek naar de dieren, een fascinerende zoektocht ondervonden we zelf met een meisje van zes en eentje van vijf. Ze vonden het leuk om de dieren te zoeken tussen de rotsen en flora. Er wordt veel gebruikgemaakt van glas, waardoor je als het ware de onderwaterdieren kan spotten. Een enorm voordeel van Burgers’ Zoo is dat 40% van het 45 ha park overdekt is, zodat je de dag ook bij slecht weer aangenaam kan doorbrengen.

Het park heeft ook drie speeltuinen, een ervan, de Kids Jungle, is volledig overdekt. Horeca vind je in Safari en Parkrestaurant. Er is ook een welgevulde souvenirshop. De parking is te betalen en zeer ruim.

Nog een weetje: Burgers’ Zoo werkt mee met andere dierentuinen aan een gezamenlijk kweekprogramma voor de bedreigde Aziatische olifant. Oudere olifanten passen niet zo goed in een andere groep en oude mannetjesolifanten moeten een eigen verblijf hebben. Wegens te weinig ruimte worden bij Burgers nu alleen oude vrouwtjesolifanten op rust gesteld. Die kunnen het nog goed met elkaar vinden.

 

www.burgerszoo.nl