Auvers-sur-Oise: in de voetsporen van Vincent Van Gogh

Voor de meesten onder ons is het Auvers-sur-Oise niet bekend en tot voor kort ook voor mij niet.  Het aardige stadje aan de Oise, op zo’n 30 km in de groene noordrand van Parijs, ontvangt jaarlijks duizenden bezoekers, waarvan een deel uit Nederland en ons land. Allemaal willen ze deze plaats verkennen die nauwelijks veranderd is sinds de schilder Van Gogh er verbleef.

We zijn mei 1890. Vincent komt naar hier bij zijn broer Theo. Hij heeft vernomen dat in Auvers heel wat kunstenaars verblijven. Hij vond dat hij “een reiziger was, die ergens naartoe onderweg is, een bestemming heeft”, maar kon toen nog niet weten dat dit zijn laatste verblijfplaats was.

Dertig jaar voordien kwamen tal van impressionisten vanuit Parijs naar deze idyllische omgeving om er te schilderen. Pierre Daubigny, die als eerste kunstenaar hier verbleef, ontving zijn vrienden op zijn atelier -woonboot. Pissarro, Cézanne, Monet en tal van anderen kwamen hierlangs en werden nadien grote kunstenaars. Ook Vincent was sterk onder de indruk van Daubigny en stond in bewondering voor zijn werk. Een van zijn eerste werken in dit plaatsje was dan ook het schilderen van zijn huis en zijn tuin.

Wandelen in de voetsporen van Vincent van Gogh

Met een gids beginnen we onze wandeling aan de dienst voor toerisme in een parkje waar een modern beeld staat van Vincent. Een beetje verder komen we langs Auberge Ravoux waar de kunstenaar introk voor 3.50 franc. Hij kreeg een kleine zolderkamer op de tweede verdieping. In de 70 dagen dat hij in Auvers vertoefde schilderde hij niet minder dan 70 doeken, maakte vele tekeningen en schetsen. Twee maanden later maakte hij er een einde aan zijn leven. Het gebouw mag dan intussen geklasseerd zijn als historisch monument, het heeft nog altijd de charme van een 19de eeuwse herberg behouden.

Op het wandelcircuit zien we hier en daar reproducties op de plaats waar de schilder zijn werk gemaakt heeft. Het stemmig kerkje van Auvers is wereldberoemd geworden doordat het schilderij in het Musée d’Orsay in Parijs hangt en een van de duurste werken ooit geworden is. Verder komen we langs het huis annex atelier van Daubigny met het museum dat een overzicht heeft van zijn werken en van tijdgenoten. Een andere plaats is het huis van dokter Gachet, de plaatselijke arts, tevens schilder. Ook van hem maakte Vincent een portret. Hij kwam er graag lunchen om over kunst en schilderkunst te praten, hun gemeenschappelijke passies.

Het einde van onze wandeling is buiten het dorp midden in de velden waar een reproductie te zien is van het meesterwerk “Korenveld met kraaien”. We komen aan de begraafplaats waar Vincent en zijn broer Theo naast elkaar begraven liggen, onder dezelfde klimopplanten die de band tussen de broers symboliseert. Heel ontroerend.

 

Het kasteel van Auvers, een reis door het land van de impressionisten.

Even buiten het dorp op een heuvel staat het mooi renaissancekasteel van Auvers, dat in 1635 gebouwd werd door een bankier uit het gevolg van Marie de Medici. De impressionisten kwamen ook hier graag schilderen. Het inspireerde Van Gogh tot het beroemde schilderij “kasteel van Auvers” bij zonsondergang.

In de jaren 80 van de vorige eeuw was het kasteel totaal verwaarloosd, het had alles van zijn luister verloren. In 1987 kocht het departement Val d’Oise het volledig domein en na een grondige restauratie werd het gewijd aan de impressionisten. We volgen het prachtig parcours “Vision impressioniste” dat met de modernste multimediale technieken gerealiseerd werd. Aan de hand van muziek, foto’s en films, voorwerpen en maar liefst 500 gedigitaliseerde schilderijen is het een echte ontdekkingstocht door heel die periode. Affiches, prenten en reproducties roepen herinneringen op van het kunstenaarsleven en het alledaagse leven eind 19de eeuw.

Na de lunch in het restaurant wandelen we door de mooi aangelegde tuinen, een echte aanrader!

Herman Taelman  voor tekst en foto’s.