Interview Heather Nova op W-Festival 2022 Oostende ‘Het gaat over beleving op het podium’.

Heather Nova uit Bermuda stond sinds 1990 al op heel wat grote podia (Rock Werchter 1999) en vrijdag 26 augustus was dat niet anders op het W-Festival te Oostende.

Voor haar een dubbelfeest die dag, terug live mogen spelen én de release van een nieuwe plaat ‘Other Shores’ met cover songs.

Allkinds had een zeer aangename babbel in de hotelbar vlakbij de festivalsite.  Zo relaxed als Heather Nova praat, zo relaxed speelt ze ook op het W-Fest podium.

U komt nog maar net van de stage. Alles leek zo in evenwicht, in harmonie. Eenvoudige dingen die allemaal klopten, de muziek, de kleuren van de spots, de outfits, de bloemen.

“Ik probeer aandacht te schenken aan elk detail op het podium, ik vind het zo belangrijk omdat het ook gaat om beleving op het podium.”

Vandaag toevallig de release van uw cover album ‘Other Shores’. Hoe is het idee ontstaan om dit keer een cover album te maken?

“Het was niet zo dat ik plots een groot nieuw idee had, maar een vriend van me vroeg me een cover te zingen van Rick Astley’s ‘Never Gonna Give You Up’.  Het is een ironische song vanuit onze studietijd (kunstrichting).  We gingen uit naar clubs en al de Italiaanse jongens droegen van die trendy overjassen zoals die van Rick Astley.  We vonden het zo hilarisch om te zingen ‘Never gonna give, never gonna give….’ (zingt dit)  We vonden het zo komisch, dat mijn vriendin zei, je moet het coveren. A crazy idea!

Wanneer ik het speelde op de akoestische gitaar, constateerde ik dat de lyrics van dat lied eigenlijk wel inhoud hadden en dat er zoveel gevoel in zit.  Het is een grote popsong en dan luister je dikwijls niet écht naar de lyrics, je danst er gewoon op.  Zelfde verhaal met ‘Don’t Stop Believe in’. Vrienden vroegen me het nummer te spelen op hun verjaardag of huwelijk.  Eerst wou ik het nummer niet spelen maar toen ik het nummer terug uitkleedde en vertraagde, vond ik er een zekere eenzaamheid in terug.”

Waar had de fotoshoot plaats voor de coverfoto?  Toch symbolisch, uzelf aan iets denkend en altijd de gitaar in de buurt.

De foto is genomen aan mijn huis, genomen door mijn vriend die fotograaf is.”

Vanavond alvast 2 nummers van het nieuwe album op de setlist, ‘Fragile’ en ‘Like a Hurricane’.  Hoe is het om covers te spelen, het lijken wel uw eigen nummers.

“Dat is het interessante aan covers, je kan ze gaan vertolken alsof je ze zelf geschreven hebt, maar altijd met het oog om de songschrijver op de eerste plaats te houden.  Het is alsof ik een andere hoed opzet.”

In Europa kennen we een hete zomer dit jaar. Hoe was de zomer in Bermuda waar u woont?

“Daar zijn de zomers altijd zeer warm, dus voor ons is er niet veel veranderd. Lange tijd vond ik dat ik nergens bij hoorde, en toen realiseerde ik me, ‘just go home’ en belandde in Bermuda.”

Welke is voor u een mooie venue om op te treden, alvast een hint….Teatro Greco in Taormina.(Sicilië) Een amfitheater met de vulkaan Etna en de baai op de achtergrond.

‘Oh, ik passeerde daar recent nog in mei!  Ik zal die plaats zeker onthouden. Prachtige locatie, ongelofelijk.”

Wat zijn de verdere plannen vandaag?

“Er was nog een vriend aanwezig in het publiek die ik ga begroeten en verder nog enkele fans gedag zeggen.”

Tourplannen?

Ik heb een lange toer in de herfst en ook concerten in België.

Veel succes met het album!

 Tekst en foto’s: Peter Minnebo.

https://www.heathernova.com/