Interview The Proclaimers op W-Festival ‘Really good here on the beach!”

Vrijdag 26 augustus speelde de Schotse tweeling Charlie en Craig Reid het Oostendse strand plat op het W-Festival.  De fans konden genieten van de hits maar ook van aankomend nieuw werk uit het gepeperd en punky album ‘Dentures Out’, dat gereleased wordt op 16 september.

Na het nummer ‘I’m gonna be’(500 miles), komen de 2 broers de stage af, en wandelt Allkinds samen met hen over de strandboulevard richting hotel,(Charlie Reid had zijn witte tamboerijn nog in de hand) voor een gezellige chat in het mooie Schotse dialect.

Wat een strandfeestje zonet zeg! En jullie weten van geen ophouden, 16 september komt er een nieuw album uit “Dentures out”.

“Eigenlijk hadden we een beeld voor ogen, een dame die op leeftijd komt, die haar kunstgebit uitneemt en die haar kracht verliest. Het is de titelsong en er zijn meerdere sociaal gerichte songs op het album.

We hadden wel een aantal korte songs doorheen de jaren, maar dit album bevat er veel.  We maakten nooit een album waardoorheen een bepaald thema liep, maar dit is het eerste.  Het basisthema is eigenlijk het verleden, we zijn dit jaar 60 geworden.  Het is terugkijken, maar niet terugkijken met nostalgie.”

In één van de songs zit een ‘thank you’ naar de NHS.(National Health Service)

“Tijdens de covid pandemie, werd er veel dankjewel gezegd, omdat covid de volledige focus had.  “Thank You” werd zelfs geschilderd op de onderkant van een Spitfire vliegtuig uit de Wereldoorlog, wat eigenlijk in eerste instantie ‘a killing machine’ was.  We konden het niet geloven en hebben dat in een song gegoten.”

James Dean Bradfield van The Manic Street Preachers kwam langs om wat gitaar te spelen op 2 songs.

“The Manic Street Preachers zijn als broers geworden van ons. Wij gingen naar hen kijken en zij kwamen naar ons kijken. We wisten dat hij goed gitaar kon spelen, maar dat hij zo briljant zou spelen op onze plaat, konden we niet vermoeden.  Hij is trouwens een zeer toffe en zachtaardige mens. Fascinerend hoe hij omgaat met de producer Dave, met een groot enthousiasme en toegewijdheid.”

Wie weet, ooit samen eens op een podium, als jullie toevallig op hetzelfde festival moeten spelen.

“You never know!”

Met ‘Sundays by John Calvin’ keren jullie terug naar jullie jeugd.

“Ja.  Oorspronkelijk ging het over Schotland, hoe het was in de late 60’s, begin 70’s.  Op zondagen stopte letterlijk alles, alles was gesloten. De parken werden gesloten en de schommels werden vastgelegd. Dit om te voorkomen dat kinderen buiten zouden komen om te spelen en om zich te amuseren. Tijdens de pandemie, voelde het alsof elke dag zondag was.  Dat soort gevoel heeft zich vertaald in enkele songs, en ‘Sundays by John Calvin’ is daar één van.”

Hoe voelt het om nieuwe generaties in de frontstage aan te treffen, ook hier op het W-Festival?

“Fantastisch!  Voorbije avond hadden we een show in de Melkweg in Amsterdam.  Jonge mensen die we opmerken, is bemoedigend om te zien.  We zijn 60 en het publiek is ook ouder geworden, dus is het altijd leuk om jongere generaties mee op te pikken.”

Jullie mogen 2 eigen songs kiezen voor de W-Festival jukebox.

“De eerste zal ‘Sunshine on Leith’ zijn en de tweede de titelsong van ons nieuwe album ‘Dentures Out’.  We zijn bijzonder fier op die nummers.”

Op de cover van het nieuwe album prijkt een foto van een kunstgebit zwemmend en zinkend in een glas water…

(beiden lachen hartelijk)

We kennen hier een tropische zomer in Europa, hoe verliep de zomer bij jullie?

“Ook zeer tropische temperaturen gekend in Zuid Engeland, er is duidelijk een klimaatsverandering aan de gang en wat naar onze kinderen en kleinkinderen toe binnen tientallen jaren?”

Welke venue mag zeker in jullie top 3 komen?

“Eigenlijk mag het strand van het W-festival erin komen, really good here on the beach! The Commodore Ballroom in Vancouver,  Barrowlands in Glasgow, Newcastle City Hall, Ancienne Belgique.

Nog steeds supporter van Hibernian FC Edinburgh (opgericht 1875) met jullie nummer ‘Sunshine on Leith’ als clubsong?

“Jazeker! De song werd geadopteerd vermits Leith vlakbij het stadion ligt.”  

Een hele resem succesvolle bands komen uit Schotland, zijn er ook nieuwe te ontdekken?

“Lewis Capaldi met reeds groot succes, Gerry Cinnamon is een groot talent en Paolo Nutini maakt muziek om de juiste reden.”

Waar is jullie thuisbasis momenteel?

“Edinburgh.”

Verdere plannen vandaag?

“Morgen reizen we terug richting Schotland.  Media aktiviteiten volgende week en repeteren met de band.  Vervolgens richting Jersey en de Kanaaleilanden om er op een festival te spelen.  Oktober, november en december, een volledige Uk tour.”

En keer maar snel terug in België!

“We hebben er altijd van genoten om hier te spelen!”

 

Alle info:

 

https://the.proclaimers.co.uk/

 tekst: Peter Minnebo.