JUBILEUMEDITIE BREDAPHOTO MET BREDA ALS DECOR VANAF 8 SEPTEMBER

 

Op woensdag 7 september vond een persbijeenkomst van BredaPhoto plaats in de MotMot gallery Breda. Dit is de grootste internationale fototentoonstelling in de Benelux met gedurende 7 weken meer dan 60 fotografen uit 28 verschillende landen op ruim 15 verschillende locaties in het groene en historische decor van Breda.  “2 jaar intensieve voorbereiding ging vooraf en het draait om jonge fotografen die kijken naar de wereld om zich heen”, aldus Fleur van Muiswinkel, Director BredaPhoto.

De 10e editie van het festival draagt de titel Theatre of Dreams , hetgeen verwijst naar de thematiek: deze editie gaat over hoop en verandering en presenteert voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Het festival toont geëngageerd werk, uiteenlopend van interdisciplinaire installaties en videokunst tot vintage prints uit bijzondere archieven en documentairefotografie, waarmee de curatoren (nieuw internationaal team) hopen de bezoekers te inspireren en aan het denken te zetten.

Jubileumeditie

Om de jubileumeditie van het festival te vieren heeft BredaPhoto enkele oud-deelnemers opnieuw uitgenodigd. Yann Gross & Arguiñe Escandón gingen op onderzoek in de Amazone en bouwen met hun werk Aya een brug tussen het heden en verleden door historische afbeeldingen te combineren met persoonlijke, zintuiglijke foto’s die zij ontwikkelen met behulp van ter plekke gevonden organisch materiaal. Irina Rozovsky, een Russisch-Amerikaanse fotograaf, toont In Plain Air, een lyrisch portret van de bezoekers van Brooklyns Prospect Park in New York die willen ontsnappen aan de herrie van de stad. De serie Plastic Age van Alexey Schlyk biedt op humoristische en satirische wijze mogelijke oplossingen voor het plastic probleem. Oud deelnemers Koen Hauser, Lola Keyezua en Eelco Brand maakten speciaal voor BredaPhoto 2022 nieuw werk.

Het festival mikt op onderwerpen die meer visueel prikkelend zijn en voor iedereen toegankelijk.

Geen visie op de toekomst kan compleet zijn zonder een blik op het verleden.  Verschillende fotografen die op het festival te zien zijn, werken met het archief, in sommige gevallen door beelden uit de vergetelheid op te graven, of door bestaande beelden in een nieuwe context te herinterpreteren. Op die manier proberen ze de gaten te dichten die de geschiedenis zoals wij die kennen onvolledig maken. Door historische verhalen te bevrijden uit de klauwen van dominante auteurs, effenen ze het pad voor de verbeelding van een rechtvaardige toekomst.

Curator Mohamed Somji had woensdag duidelijk het goede weer uit Dubai meegebracht en vatte het mooi samen: “There is no hope, but pretending to be hopeful is the only grace we have”.

BredaPhoto Festival Theater of Dreams is te zien van 8 september tot en met 23 oktober 2022.

Tickets:

www.bredaphoto.nl

 Tekst: Peter Minnebo.  Foto: Grupo Ewé