Bij Jenner und Watzmann
Neen, dit zijn niet de namen van de nieuwe spitsen die Robert Lewandowski komen vervangen bij Bayern München, maar we bevinden ons wel ongeveer 150 km ten zuidoosten van München. Het stukje appendix dat je daar ziet op een kaart van Duitsland, omgeven door Oostenrijk aan enkele kanten, is Berchtesgader Land, de laatste etappe van de Duitse Alpenstrasse.
De hoofdplaats, Berchtesgaden, is een bergstadje met dorpsallure en een charmante voetgangerszone. Het wordt omgeven door de bergen Kehlstein, Watzmann en de Untersberg en biedt tal van bezienswaardigheden. Bij het informatiecentrum pal in het midden gelegen bij het AlpenCongress, kan je een brochure afhalen die een historische wandeling door de stad aanbiedt. Het is een hoofdwandeling met mogelijkheid tot variaties. Je start best via het Alter Berchtesgader Friedhof, een oude begraafplaats die dateert uit 1685 en een beschermd monument is. Rond het oude centrum tussen Marktplatz en Rathausplatz kom je veel weelderige gevels tegen met prachtige tekeningen. Er zijn twee redenen voor deze rijkdom. In de middeleeuwen vocht Berchtesgaden een machtsstrijd uit met de veeleisende aartsbisschoppen van Salzburg en anderzijds bevatten de omliggende bergen rijke zoutmijnen. De oude herberg, Zum Hirschen, heeft een mooi voorbeeld van een traditionele manier van schilderen uit de 18de eeuw met trompe-l’oeil. Het kasteel in een vroegere augustijnenabdij, huisvest een mooie kunstcollectie en heb je nog tijd over, ga dan zeker de Stiftskirche binnen, vol met prachtige gotiek. De winkel met alleen handgemaakt houten speelgoed is zeker een stop waard al is het maar voor de mooie vitrine.
Door zijn ligging is Salzburg niet ver. Een lijnbus brengt je van Berchtesgaden in 40 minuten naar de stad van Mozart, maar daarop zal ik later wel eens terugkomen. We verkennen nu het Berchtesgader Land verder en hiervoor moet je niet ver rijden. Vanaf Berchtesgaden kan je bijna overal geraken op ongeveer 20 minuten. Twee plaatsen komen hiervoor in aanmerking om het beste uit dit National Park te bezoeken: Schönau am Köningssee en Ramsau an der Ache.
In Schönau parkeer je prima bij het Dalstation. Hier is de Jenner. Via het voetpad doe je er toch zo’n 5 uur over. Je kan ook de kabelbaan nemen die je via het Mittelstation tot op 1802 meter hoogte brengt. De Jenneralm ontvangt je in een modern gebouw met een informatiecentrum, een restaurant met lokale specialiteiten en een zonneterras met prachtige panoramische zichten. Vanaf de Jenneralm bereik je na een 25-tal minuten het Jenner Kreuz op 1874 meter. Hier heb je een wondermooi panorama over de Königssee, onze volgende halte.
Je wagen kan nog gerust op dezelfde plaats blijven, want het meer ligt aan de andere zijde van het dorp op ongeveer 10 minuten stappen. Het is het grootste meer van Duitsland op 600 meter boven de zeespiegel, het is 8 km lang en nauwelijks 2 km breed. Het is een echte fjord met aan elke kant bergwanden die tot 2000 meter hoog zijn. Een woest landschap dat een nationaal park is. Vanwege het milieu zijn er alleen elektrische vaartuigen en roeiboten toegelaten. Je kan de streek alleen ontdekken met de ferry’s van Schiffart Königssee, die op geregelde tijdstippen in Schönau vertrekken. Het 1 uur durende traject heeft twee stoppen, maar je doet er best aan vroeg te vertrekken en te kiezen voor de laatste stop. Zo kun je ook tijdig terugvaren, vermits er geen andere mogelijkheid is om terug te keren. De stilte op het emeraldkleurige meer is enorm. Je passeert de fotogenieke St.-Bartholomäkirche (een stop voor op de terugweg) en even later, wanneer de schipper op zijn trompet blaast, echoot het geluid prachtig tegen de steile bergwanden. Een van die bergwanden is onze Watzmann, met zijn 2713 m de op een na hoogste van Duitsland. Een berg met vooral een zware oostwandbeklimming, die al wat levens gekost heeft. Eindhalte van de boot is Salet, een aanlegplaats met een informatiecentrum en een gezellige eetaccommodatie. Van Salet ben je op 15 minuten bij de Obersee, een fenomenaal kristalhelder meer dat enorm fotogeniek is. Stevige wandelaars kunnen nog verder gaan rond het meer en na anderhalf uur kom je dan een mooie waterval tegen. De Rötbachfall is zelfs Duitslands hoogste waterval (circa 400 meter).
Onze volgende halte is Ramsau (Ramsau an der Ache, of ook Ramsau bei Berchtesgaden genoemd). Prachtig gelegen bij de rivier, is de Pfarrkirche aan de Ache een echte prentkaartfoto waard! Vanaf Ramsau vertrekt er op geregelde tijdstippen een speciale lijnbus: de Almerlebnis-Bus. Ze rijdt een prachtige rit met verschillende afstapplaatsen. Wij gingen voor de Bindalm stop. Een halfuur wandelen brengt je door een prachtig landschap van het Nationaal Park. De Bindalm is een zomerboerderij voor een 4-tal maanden met een zestal bergkoeien aan de achterzijde van de alm. Je kan er ook genieten van een kop overheerlijke verse melk. Naast de alm vind je trouwens nog een originele 19de–eeuwse hutalm, de zogenaamde rundum kaser. Hier leefden de koeien letterlijk rond de schamele woning. De Bindalm situeert zich op ongeveer 1150 meter en je kan ook de bus skippen op de terugweg en te voet naar beneden gaan. Je komt dan trouwens nog een moderne hangbrug uit 2010 tegen.
Ook in Ramsau kan je de Wimbachklamm bezoeken. Ooit zag ik het fenomeen op Evenaar tv en in werkelijkheid is het nog imposanter. Een kloof, door de eeuwen heen op natuurlijke wijze ontstaan, water dat massief langs de rotsen neerdaalt in de uitgeholde kloven onderin. Je kan het hele spektakel bewonderen door via houten trappen en constructies langs de rotsen te stappen. De wandeling duurt ongeveer 20 minuten, maar opgelet, er wordt een kleine toegangsbijdrage gevraagd! Nadien zet je je wandeling verder door het Wimbachdal en kom je na anderhalf uur uit bij het Wimbachschloss, waar je kan eten. De Klamm is ook maar enkele maanden per jaar open.
Na al dat wandelen is een mens wel moe. Waarom niet even ontspannen in iets waar Duitsland zeer tros op is, zijn thermen. Hiervoor kan je in Berchtesgaden terecht in de Watzmann-Therme. Relaxen in verschillende baden! Je kan kiezen tussen een gewoon zwembad met zelfs een apart bad voor de baantjestrekkers en een heerlijk warm buitenbad met waterval en zo genieten van de bergen rondom. Door de aanwezigheid van de zoutmijnen trekt men hier ook de kaart van de pekelbaden. Er zijn er twee ter beschikking. Natuurlijke pekel is een bron van sterkte voor het lichaam, en stimuleert de bloedsomloop en reinigt de huid. De pekel wordt ook nog gebruikt in de specialiteiten zoals de zout- en lichtrelaxatiecabine, de zoutfonteincabine en de warmte- en pekelgrot. Er zijn ook sauna’s en in het sportbad is er een 80 meter lange glijbaan. Genoeg voor enkele uren amusement!
Voor de Gentian Distillerie en de Berchtesgaden Zoutmijn was er geen tijd meer, maar die zoeken we zeker een volgende keer op.
Alle info: http://www.berchtesgaden.de