Gaius: Retour au Champagne

 

21 oktober 2021         Guy Vermeiren

 

Jaren geleden was ik werkzaam in het St Erasmus ziekenhuis te Borgerhout. Als de grondvesten van dit fijne instituut begonnen te daveren moesten velen een uitweg zoeken naar andere horizonten en een van mijn collegae, codenaam Urofix, ging werken in Epernay. De enige echte hoofdstad van de Champagne streek.

 

Het is dan ook geen raadsel dat ik mijn oude kompaan vaak ga opzoeken in deze feestelijke département.

 

De officiële hoofdstad van de Champagne is natuurlijk Reims. Een mooie stad met een prachtige kathedraal. Maar ik mis daar toch een beetje de sfeer van het bedrijvige Epernay. Omringd door vele kleinere dorpen, waar de champagne-boeren elkaar omverlopen, wegens plaatsgebrek.

 

We verbleven in een charmante Chambre d’Hôtes bij het Champagnehuis Voirin Jumel.

De kamers zin er rustiek en het ontbijt was zeer verzorgd. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor de zuidelijke Champagne.

 

Smaen met Urofix hebben we de lokale horaca kunnen verkennen. Een echte aanrader is Le Theatre op de place Mendès. Chef Lieven Vercoutere levert daar uitstekend werk voor een correcte prijs, wat een Bib Gourmand heeft opgeleverd. Lieven mag dan van nature een Vlaming zijn, onze gastvrouw bij Voirin Jumel wenste toch even te laten weten dat hij ondertussen echt Frans was geworden en ze hem niet meer gingen afgeven…

 

Een rustige sfeer in een mooie theatrale ruimte zorgt voor een goede omkadering. De gerechten zijn van zeer fijne kwaliteit.

 

Met de verzekering dat we binnen het jaar opnieuw zouden komen zijn we terug gekeerd naar onze gastvrouw.

 

Daags nadien zijn we ontvangen op een oud vertrouwd adres: La Grillade Gourmande in de rue de Reims. De Chef en zijn brigade zijn één en al bedrijvigheid. Met behulp van grote glazen cylinders wordt het Champagne gebruik van maand tot maand bijgehouden.

 

Helaas kan je het effect van de COVID periode mooi terugvinden in deze eenvoudige statistiek.

 

Naast culinaire zaken is Epernay uiteraard ook een paradijs om de eerste stappen te zetten in de fabuleuze wereld van de Champagne. In het centrum start de Avenue de Champagne, waar de grootste huizen uitpakken met al hun glorie en kapitaal. Je kan er rondleidingen krijgen in alle maten en gewichten, gevolgd door een proeverij naar keuze.

 

Sedert enige tijd is er ook Le Ballon d’Epernay, waarmee je van een glaasje Champagne kan genieten van op een zeker hoogte… met een spectaculair uitzicht.

 

Epernay blijft verrassen en charmeren, zelfs na al die jaren…

 

Informatie over de vermelde plekken:

 

Voirin Jumel B&B

https://champagne-voirin-jumel.com/en/bed-breakfast-en/

 

 

Le Theatre

http://www.epernay-rest-letheatre.com/

 

La Grillade Gourmande

https://www.lagrilladegourmande.com/

 

 

Ballon d’ Epernay

https://www.ballon-epernay.com/