Paradepaardjes uit Sud-Ouest

 

Gare Maritime is het voormalig goederenstation van Tour & Taxis. Er zijn nu ingrijpende renovaties bezig die stilaan hun einde naderen. De transformatie tot “ overdekte stad” is goed bezig. Veel van het architectonisch erfgoed werd behouden en men werkte vooral met warme houten structuren. De binnenruimte zal vooral gebruikt worden voor evenementen , winkels en kantoorruimte.

Men is nog niet volledig rond maar dat hield Vino Village Sud-Ouest er niet van tegen om hun drie paradepaardjes uit hun streek in Frankrijk voor te stellen samen met verschillende producenten.

De drie producten hebben allen de enige officiële certificaten van oorsprong en kwaliteit in Frankrijk en Europa. De Beschermde Oorsprongsbenaming ( BOB- PDO) duidt een product aan waarin alle productiefasen worden uitgevoerd volgens een erkende knowhow in eenzelfde geografisch gebied, waardoor her product zijn kenmerken krijgt.

De Beschermde Geografische aanduiding( BGA-PGI) benadrukt het verband tussen het specifieke geografisch gebied en de naam van het product, waarbij een bepaalde kwaliteit, faam of andere eigenschap van het product hoofdzakelijk is toe te schrijven aan zijn geografische oorsprong.

Het Zuidwesten van Frankrijk staat bekend om hun traditionele en authentieke specialiteiten. Vele kwaliteitsproducten van deze streek vormen in feite de basis voor de Franse gastronomie.

De Wijnen van de Sud-Ouest.

Dit gebied is het meeste uitgestrekte van alle Franse wijngebieden. De wijngaarden strekken zich uit van het Centraal Massief tot de uitlopers van de Pyreneeën. In volume komt het op de vierde plaats in Frankrijk. De diversiteit is extreem. Deze is vooral te danken aan twee assen. De historische as met de verschillende wegen van Compostella – zij komen allen terecht in een oversteekplaats in de Pyreneeën. De tweede as is de commerciële met als dirigent de Garonne en al zijn bijrivieren. Denken we maar aan de Lot , Dordogne enz.

Het Zuidwesten staat bekend als de bakermat van talrijke inheemse druivenrassen. Braucol, Manseng, Prunelart, allemaal namen die ons niet bekend komen. Kruising en invloed via de reeds genoemde assen hebben enorm bijgedragen tot de diversiteit. Momenteel zijn er 300 druivenrassen geregistreerd in de streek.

De wijngaarden zijn verdeeld over een aantal deelgebieden. Buiten de vruchtbare bodems genieten de wijngaarden ook van de gematigde oceanische invloed met een mild en vochtig klimaat.

Aandacht was er nu voor Côtes de Gascogne.  www.vins-cotes-gascogne.fr

AOP Fronton. www.vins-de-fronton.com

Appelation Saint Mont. www.vins-saintmont.com

Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh.  www.madiran-pacherenc.com

AOP Gaillac. www.vins-gaillac.com

De Bayonne ham.

Sinds 1998 heeft Bayonne ham reeds zijn kwaliteitslabel. Het bakent het gebied af waar de dieren worden gekweekt. Er wordt gewerkt met vier verschillende rassen. De hammen worden gepekeld en gerijpt ( ongeveer een duurtijd van 9 maanden). Het zout dat voor het pekelen wordt gebruikt komt uitsluitend uit het bekken van de Ardour. Zout van Salies-de-Béarn.De naam Bayonne komt van de Hambeurs die sinds 1426 in Bayonne wordt gehouden en van waaruit de ham per boot werd verscheept.

 

De producten van de eend.

De eend van de Sud-Ouest vinden we in de traditionele productiegebieden: Chalosse, Gascogne, Gers,Landes, Périgord en Quercy. De erkenning en bescherming garandeert niet alleen de oorsprong maar ook de strikte productievoorwaarden. Dit geld zowel voor foie gras, confit als voor magret ( eendenborst.

En wat proeven betreft , als ik toch iets naar voor mag schuiven:

Chateau de Terride met een superlekkere rode wijn van 100 % Braucol en met een naam  om u tegen te zeggen: “ Ta Main Sur Mon Chemin”.