Chaource in Othe Armance
Chaource in Othe Armance, een vrolijke naam voor een prachtige streek, ruwweg op de grens tussen Champagne en Bourgondië, maakt nog juist deel uit van het departement van de Aube. Aube betekent dageraad, maar is ook een der voornaamste rivieren in het gebied. Othe verwijst naar het Pays d’Othe, de streek rond Chaource met bossen, boomgaarden en valleien, geen druiven meer, maar wel een land met meer dan 40 appelrassen. Cider wordt hier ook gemaakt en daarom verwijst men soms naar de streek als Klein Normandië. Proef zeker de Cacibel, een cocktail van cider, cassis en honing. Armance verwijst naar een der rivieren in het Pays d’Othe.
Chaource werd in juni 1940 hevig gebombardeerd door Duitse vliegtuigen. Het resultaat was de vernietiging van 47 huizen en een zware beschadiging aan de kerk. Na WOII werd deze grondig gerestaureerd. Via een ‘circuit de découverte’ kan je het kleine stadje grondig bezoeken. Best kan je beginnen bij het Bureau van Toerisme, Grande Rue 2. Hier staat een reuzenschaakbord. Speelmateriaal kan je bekomen bij de dienst voor toerisme; opgelet: gesloten op maandag. De vakwerkhuizen in de omgeving noemt men de Arcades. Ze zijn als het ware op stenen sokkels gebouwd als basis tegen overstromingen. Oorspronkelijk komen ze uit het einde van de 16de eeuw en waren ze vooral bewoond door kooplui en notabelen. Over de vakwerkhuizen zie je de constructie van La Halle, gebouwd volgens het Baltard-type, een soort die je dikwijls in Frankrijk tegenkomt met stenen onderbouw en hoge glazen wanden. De constructie dateert uit 1888 en is op maandag een onderdeel van de wekelijkse markt.
Chaource beschikt ook over enkele openbare wasplaatsen waarvan de mooiste die is tussen de Rue des Tanneries en la Rue des Canes. Deze ‘Lavoir des Fontaines’ dateert uit 1823.
In het centrum, vlak achter de moderne Fontaine aux mains, staat het praalstuk van Chaource, de St.-Baptistekerk. Ze werd gebouwd en verbouwd tussen de 12de en de 16de eeuw en ingewijd in 1515. Het grootste deel van de kerk is gotiek en binnenin is de kerk een waar museum. Er zijn meer dan 60 middeleeuwse sculpturen, vooral gemaakt door de zogenaamde Trojaanse school. Dit verwijst naar de stad Troyes, op ongeveer een uur rijden verwijderd.
Er is een handige brochure die je als richtlijn kan gebruiken om de kerk te bezoeken. Heb je meer tijd dan kan je gebruikmaken van een gids op aanvraag bij het Bureau van Toerisme.
Hoogtepunt is de grafkelder. Je komt erin via twee lage, houten deurtjes. De elementen in de grafkelder zijn allemaal met elkaar verbonden door het verhaal. De acht karakters bij de tombe is een scène die niet te vinden is in het evangelie; de graflegging met een bijzondere toets. Ze is gemaakt uit polycalcaire steen. Naast de tombe vind je nog drie imposante bewakers en een derde groep in de crypte zijn de schenkers van de tombe: Nicolas de Monstier en zijn vrouw Jacqueline de Laignes. De constructie is toegeschreven aan Jacques Bachot, iemand van de Trojaanse school, die ook anderen aan het kunstwerk heeft laten werken. Het schamele licht in de kapel komt via een dakvenster en geeft een schoonheid aan de tombe door een lichtinslag die overdag en door de seizoenen sterk varieert.
Ook het Retabel van de Passie is een stop waard. Het altaarstuk in steen geeft de arrestatie, kruisiging en resurrectie weer met ontelbare figuren; over het Retabel een speciale kribbe met 22 figuren.
Verder is er nog de St.-Barbarakapel met 16de-eeuwse beelden van St.-Margaretha en een houten drieluik uit dezelfde periode.
Wie Chaource zegt, denkt ook aan de kaas die dezelfde naam draagt. De Chaourcekaas is een witte schimmelkaas. De productie is strikt gereglementeerd. De productiezone bevindt zich tussen de departementen Yonne en Aube met het stadje Chaource als middelpunt. Er zijn vochtige weilanden met kleigrond waarop de koeien grazen en waar de voeding steeds van de boerderij zelf komt. De oorsprong van de kaas zou teruggaan naar monniken van cisterciënzerabdijen in de buurt. Voor 250 gram kaas heeft men ruwweg twee liter melk nodig en de productie duurt ongeveer 14 dagen. De kaas heeft een lichte smaaktoets van champignons en room. Je kan hem tot 2 maanden na productie bewaren om te degusteren. Chaourcekaas heeft sinds 1977 een AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 een AOP (Appellation d’ Origine Protégée).
60 boerderijen in de streek met ongeveer 4800 koeien staan samen met 7 bedrijven in voor de productie. De Fromagerie Artisanale de Chaource heeft een kleine bezoekersruimte en een directe verkoop in de winkel.
In de buurt op ongeveer 20 km van Chaource kom je Ervy-le-Chatel tegen. De Porte de St.-Nicolas is een overblijfsel van de vestingwerken uit het feodale tijdperk. De Halle Circulaire bevat onder meer het Bureau van Toerisme, is een markt in vakwerkstijl en uniek in Europa.
Champagne is niet veraf met de Côte des Bar. Deze streek kreeg maar eerst in 1927 de appellation Champagne, maar moet zeker niet onderdoen voor zijn collega’s in de noordelijke gebieden rond Reims en Epernay: meestal kleine domeinen in de 5 communes: Bar sur Seine, Bar sur Aube, Les Riceys, Essoyes en Mussy sur Seine. Heerlijke champagnes voor een eerlijke prijs! Deze Aubestreek is goed voor 7800 ha en ongeveer 22% van de champagnebenamingen. Maison Daniel Deheurles et filles is een mooi voorbeeld met heerlijke Rosé Brut.
www.champagne-daniel-deheurles.com
Nog een laatste tip voor logies: zeer dicht bij afrit 22 op de A5 is er Hotel Le Val Moret, een hotel uit de Logies de France-stal: aparte bungalowkamers, lekkere keuken en deze zomer een nieuw indoor zwemcomplex.
Alle verdere inlichtingen: www.tourisme-chaource-othe-armance.com
Tekst en foto’s: G. Charrin