Welcome to Stamford Bridge

 

Blue is the colour , football is the game and Chelsea is our name”. Als je deze legendarische aanhef hoort van een clublied , dan mag je er zeker van zijn dat je op Stamford Bridge bent , de thuisbasis van Chelsea F.C.

20181107_09482720181107_094809

Stamford Bridge is nog steeds de naam van het terrein en het hele complex errond. En dit reeds sinds 1905. Meestal liggen Britse voetbalvelden in een ( soms arme) volkswijk – denken we maar aan Liverpool en Everton of Queens Park Rangers in Londen- de voetbalgrond van Chelsea vind je echter in een meer begoede wijk, Fulham. Chelsea is trouwens de naam van een district liggende naast Fulham.

Chelsea F.C. doet dagelijks op geregelde tijdstippen rondleidingen op de club. Je kan er op voorhand voor boeken maar je kan je ook melden aan de balie en meestal plaatst men je dan op de eerstvolgende toer. De club heeft ook een geweldig museum en volgens mij is het beter om eerst het museum te doen alvorens je met de gids meegaat voor de stadiontoer. Plaats je in het museum voor de maquettes van het stadion uit 1905 en degene die het huidige weergeeft. Een scherm geeft je een prima idee van de evolutie van het stadion.

20181107_10442820181107_10064020181107_105505

In 1905 was er niets overdekt , vele staanplaatsen en een atletiekpiste rond het voetbalterrein. In 1933 bouwde men de fameuze “ Shed “ tribune en maakte de atletiekpiste plaats voor een windhond racebaan. In 1957 kwam de eerste kunstverlichting. In 1973 werd The East Stand verbouwd maar de kosten waren vele hoger dan geraamd. Samen met het toenmalig opkomend hooliganisme en terreininvasies door supporters over het hele land , kwam het Chelsea project op de helling te staan. Het voortbestaan werd bedreigd door geruchten van eventuele verkaveling . Financieel kwamen echter Ken Bates en vooral Matthew Harding ter hulp. The North Stand werd verbouwd vanaf 1994 en ook de historische Shed verdween. De Shed maakte plaats voor de nieuwe South Stand. In 1996 ging de nieuwe North Stand open maar in het zelfde jaar sloeg het noodlot toe. Voorzitter Matthew Harding kwam om in een helikopter ongeval. Deze tribune heet nu The Matthew Harding Stand. In het begin van de jaren 2000 kende ook The West Stand een totale facelift wat de capaciteit nu brengt op een goede 42.000 toeschouwers.

Stamford Bridge is een bedrijf dat 7 dagen 24 op 24 u bedrijvigheid kent. In het complex zijn ook twee hotels ingebouwd en twee eetgelegenheden die dagelijks open zijn . Men spreekt hier zelf van Chelsea Village.

De toer zelf , met een uiterst gemotiveerde gids , duurt ongeveer een uur. Leuk is de tablet die je meekrijgt. Het toestel geeft je op sommige plaatsen wat statistisch materiaal maar wordt ook van tijd tot tijd door de gids geactiveerd met een filmpje . Zo kom je 360° midden in een persmoment te zitten of in een goed gevulde kleedkamer. De kleedkamer van het “away team “ is gevuld met truitjes van legendes die hier met hun team kwamen , van Matthews tot Best. De gids doet je hier ook het verhaal dat de oorspronkelijke bezoekerskleedkamer kleiner was met koude tinten. Een sportpsycholoog zou de raad hebben gegeven om de plaats groter en aantrekkelijker te maken met een warme relaxerende touch. Hierdoor zouden de bezoekers zich zo goed voelen , op het randje van het slaperige , dat ze weinig geconcentreerd Chelsea op het veld gingen bekampen en dus …….verloren! Toch maar met een korreltje zout nemen denk ik.

20181107_10390020181107_10292720181107_103441

Het gras is een combinatie van dik sportgras met een grasmaster fiber dat uit kunststof bestaat. Het veld wordt alleen maar voor de voetballers van het eerste team gebruikt. Geen andere sporten en zeker geen concerten gaan door op The Bridge. Trainen wordt hier trouwens ook niet gedaan. Het trainingscomplex van The Blues bevind zich te Cobham op meer dan 30km van het centrum van Londen. Hier worden zelfs nu ook de contracten met nieuwe spelers gesloten en getekend. De gids brengt je ook door de spelerstunnel naar de strategische plaats van de trainer en staff.

Eindigen doe je, het kan niets anders , dan in de Megastore. Twee verdiepingen vol met sportkledij en memorabilia. Sinds kort heeft Chelsea het oersaaie Adidas geruild voor het meer frivole Nike en dat merk je wel in de Megastore. Vanaf 3 maanden kan je je hele familie trakteren op een mooie outfit.

Ga zeker op het domein eens langs de laatste herinnering aan The Shed. Langs de zuid kant heeft men een deel van deze betonnen muur laten staan. Op deze muur foto’s en tekst over verschillende legendes die Chelsea telde: Van John Terry over Zola, Wilkins tot Peter Bonetti ( de legendarische doelman ). Ook een Antwerp fan zal hier even stil staan , tussen het illustere gezelschap ook een verwijzing naar ene J;F. Hasselbaink.

Een standbeeld voor de hoofdingang , Peter Osgood , een andere grote legende , helaas al overleden. Zijn as zou ergens onder de nieuwe constructie van de oude Shed liggen.

20181107_09505820181107_112356

Stamford Bridge is gemakkelijk te bereiken met de District Line ( groene kleur) richting Wimbledon. Plaats van afspraak : underground station Fulham Broadway, met zeer brede aangepaste perrons en voor wie zijn vrouw meeneemt , rechtstreeks in verbinding met het shopping complex van Fulham Broadway.

20181107_120604

 

Info Chelsea en de tours : www.chelseafc.com/en/stamford-bridge/stadium-tours-and-museum0

Om volledig te zijn Stamford verwijst naar een oude rivier waar in 1905 nog een kleine brug over liep.

Tekst en foto’s: Gust Charrin