Viva Boma in Harelbeke

 

E3 BinckBank Classic is een buitenbeentje. Organisator Jacques Coussens begon met een quote om dit bevestigen: “ Het moeilijkste voor de mens is zichzelf steeds heruitvinden”. En volgens hem staat de E3 Binckbank Classic hier helemaal voor. Elk jaar willen ze naast de koers top beleving brengen. Jaarlijks wordt er wel voor een stunt gezorgd. Denken we maar aan het feit dat ze bv. voor vier bloemenmeisjes zorgen.

E3 Binckbank is een top merk en een topproduct. Voor de 63e editie krijgen we een zeer uitgebreid pakket aan nagelnieuwe snufjes en stunts.

De 2 slogans van de organisatie zijn : Allways Race en Safety First.

Het kort aantal km, de zestien hellingen en 12,8 km kasseien zijn indicatoren voor koers vanaf het begin , zelfs met de vlakke aanloop. Een pittig kort parcours voor de 19 WT ploegen en de 6 wildcards.

Veiligheid is er in samenwerking met de firma Boplan. Verleden jaar waren de stootkussens in kunststof van deze firma reeds te zien te Harelbeke. Ze werden toen op een 65 tal kritieke plaatsen langs het parcours ingezet.

Boplan ontwikkelt en produceert reeds meer dan 20 jaar innovatieve oplossingen op het gebied van kunststof aanrijdbeveiliging voor industriële , logistieke en productie-omgevingen. Nu wordt de expertise ook ten dienste gesteld van de sportwereld. De Safety Totem is speciaal ontworpen voor wielerwedstrijden en krijgt zijn primeur op 27 maart te Harelbeke. De polymeer totem is 2m 40 hoog en 1m20 breed , heeft een opvallende gele kleur , maakt lawaai en geeft een lichtsignaal. De risico’s voor zowel renners als seingevers worden dus drastisch beperkt. Tussen de 30 en 50 komen er op het parcours.

Luik 2 is het organiseren van nevenevenementen.

Voor de zesde maal is er op 25 april een “ proeven “ van het parcours door junioren. Op 8 maart is er de Gavercross , een loopwedstrijd met vernieuwd parcours en de wielertoeristen krijgen op 29 maart in en rond Harelbeke hun E3 cyclo Johan Museeuw.

Voor Luik 3 kijken we naar Marc Van Hecke. Deze kunstenaar maakte weer een trofee. Dit jaar met inspiratie van de echte E3 col of de Karnemelkbeekstraat. Je ziet in het beeld de trilogie van een renner , zijn verzorger en zijn materiaalmeester.

Luik 4 is op de dag zelf te Harelbeke aan de Arena voor de toeschouwers. Agristo zorgt voor de frieten , waarvan de eerste 500 pakjes gratis zijn en de verdere opbrengst naar een goed doel gaat.

Brouwerij De Brabandere brengt binnenkort een nieuwe Kwaremont op de markt , na de 6,6% komt er nu een quasi alcohol vrije versie van 0,3%. De brouwerij zorgt ook voor een ludieke belevenis voor wielerfans met de “ Krazy Kwaremont Finish “. Vijf categorieën die zich moeten meten op de laatste 200m van de wedstrijd.

Ook een mascotte zal er nu zijn . Het figuur is al volledig in orde , alleen zoekt men nog een naam die via de lokale media zal toegekend worden.

Tenslotte bied Radio 2 die dag een volledig programma vanuit Harelbeke met tot en met de ceremonieplechtigheid de vertrouwde gezichten en nadien een podiumoptreden met onder meer Like Me.

Geen E 3 Binckbank zonder hun banner. Een banner waar een heel jaar naar gezocht wordt en een heel jaar over gepraat wordt. Dit jaar lees je op de banner: “ Kampioen zijn is plezant zeker in Harelbeke. Zes kampioenen op de banner. Maar wie zijn Boma, Oscar, Markske , Dimitri , Xavier en Carmen? Haal ze er maar zelf uit , we laten het aan jullie wielerfantasie!!

Vrijdag 27 maart 2020 met start en aankomst aan het Forestierstadion Harelbeke.

Tekst en foto’s: G. Charrin.