De eerste aardbeien in het Provinciehuis Antwerpen

 

Het is een traditie geworden dat de eerste aardbeien uit Hoogstraten worden aangeboden op het Provinciehuis aan de gouverneur en de deputatie door het Hertogelijk Genootschap van de Ghesellen van de aardbeien. Al sinds 1977 wordt deze traditie in ere gehouden, nu voor de 41e keer. De Grootmeester van het Genootschap en een deel van zijn kapittel zakken hiervoor af in hun traditionele vuurrode toga’s, die ons soms doen denken aan de wijngenootschappen uit Boergondië. Met een plechtige ceremonie gaf de toenmalige gouverneur, Andries Kinsbergen, op 29 april 1977 het startschot aan het Genootschap.

De aardbeien van Hoogstraten staan voor topkwaliteit en kunnen nu in feite vier seizoenen overbruggen. De streek rond Hoogstraten kan bogen op verschillende formules van kweek, verwarmde kassen, koude kassen, serres, onder plastiek en vooral in volle grond. De kwaliteit en het aroma is een strenge maatstaf. Jaarlijks meer dan 30 ton opbrengst en 75 % uitvoer. Het proefcentrum is de kern waarrond gespecialiseerd en intensief wordt gewerkt.

De aardbeien hebben ook namen naar hun plantensoort. De Sonata is een variëteit die veel voorkomt en zeer aromatisch is. Een nadeel is dat soms 5 tot 10 % uitvalt door externe belasting. Naarstig werkt men ook verder met andere rassen variëteiten. Zo’n proefproject kan gemakkelijk vier tot vijf jaar duren. Nieuwe namen zijn onder meer de Elsanta en de Parlando. Deze laatste is iets donkerder. De eerste proef  en keuring gebeurde door Mrs. Cathy Berx, gouverneur, die samen met haar deputatie de eerste aardbeien goedkeurde. Plechtig werd haar de eerste kist overhandigd.

Dit jaar was de uitreiking iets later daar de teelt ook wat later was door een gebrek aan zon.

Ook werd tijdens dezelfde plechtigheid de griffier van de provincie Maarten Puls opgeroepen. Maarten Puls kreeg de opdracht om Ridder van de Ghesellen  van de aardbei te worden en aanvaarde dit ook. Tijdens de ceremonie beloofde de nieuwe ridder de wereldwijde faam van de Hoogstraatse aardbei te bevorderen. Samen met de eretitel kreeg de griffier ook een oorkonde en mocht hij het grootboek van de orde ondertekenen. Ruwweg zijn er een 250 tal ridders met onder meer enkele illustere bekenden zoals Herman Van Rompuy en Adrie Van Der Poel.

Toch ook nog vermelden dat enkele van de aanwezige Ghesellen reeds vanaf het begin in 1977 deel uit maken van de orde.

Ook aanwezig de gedeputeerden Luk Lemmens, Jan De Haes, Mireille Colson en Kathleen Helsen.

Foto’s en tekst :Gust Charrin