Trust: ontspannend theaterplezier

 Door Miet Waes

Trust, geïnspireerd op een cultfilm uit 1990 herwerkt en geregiseerd door Adriaan Van Aken, is mijn eerste kennismaking met OPEK het nieuwe artistieke centrum in Leuven gelegen aan de Vaartkom, de nieuwe trendy place to be in Leuven. Maar de knotsgekke toneelopvoering Trust, die vaak aan een stripverhaal doet denken, smaakt naar meer.

 

Een origineel liefdesverhaal

 

Maria, een 17-jarige naïef Amerikaans middelbare schoolmeisje, meldt haar ouders dat ze met school is gestopt omdat ze zwanger is van haar vriendje, de populaire, maar egocentrische  kapitein van het voetbalteam. Het nieuws bezorgt haar vader, na een ruzie en handgemeen, een fatale hartaanval. Haar moeder zet haar op straat en ook de vriendinnen laten haar in de steek. Tijdens haar zwerftocht in de stad komt het tot een hilarische ontmoeting met de veel oudere Matthew, een enigmatische, kettingrokende computertechnicus, die altijd een handgranaat op zak heeft, voor het geval dat. Hij woont nog steeds bij zijn vader waarmee hij een haat-liefde verhouding heeft. Het komt tot een bizarre liefdesverhouding waarbij je Maria ziet evolueren van naïef schoolmeisje tot een zelfstandig denkende jonge vrouw,die weloverwogen haar eigen beslissingen neemt.

Gebaseerd op de film Trust

De film Trust is een cultfilm van de jaren negentig van de Amerikaanse schrijver, regisseur en muzikant Hal Hartley. Typisch voor de film is de cadans van de dialogen, die in hoog tempo, zonder veel psychologische invoeling gebracht wordt als een extreme vorm van hardop denken. Door de psychologische laag van de tekst achterwege te laten, zijn Hartleys dialogen vaak absurdistisch, conflictueus, laconiek, maar tevens heel muzikaal.

Bewerkt en geregistreerd door Adriaan Van Aken

Net dat aspect van de taal triggerde Adriaan Van Aken om er een toneelbewerking van te maken. Hij vond die dialogen fantastisch en wilde die dan ook letterlijk behouden. Zo kwam er ruimte vrij voor een fysiek spel van een eenvoudige klap in het gezicht tot een worsteling tussen twee personages die vaak aan die uit stripverhalen doet denken, alleen de getekende sterretje ontbreken. Adriaan Van Aken is dan ook geen klassieke theatermaker, maar noemt zichzelf multimediakunstenaar omdat hij niet in een bepaald hokje wil geplaatst worden.

Het resultaat is een puik toneelstuk die voor een geslaagd avondje theaterplezier zorgt.

 

SPEELDATA

Do 21.03 OPEK, Leuven
Vri 22.03 OPEK, Leuven
Za 23.03 OPEK, Leuven
Di 26.03 OPEK, Leuven
Wo 27.03 OPEK, Leuven
Do 28.03 OPEK, Leuven

Wo 17.04 OPEK, Leuven
Do 18.04 OPEK, Leuven
Vri 19.04 OPEK, Leuven
Za 27.04 De Nieuwe Zaal, Hasselt
Do 02.05 C-Mine, Genk
Za 04.05 De Nieuwe Zaal, Hasselt

 

Tekst: Miet Waes

Foto’s: Boumediene Belbachir.