De Moezel-wijnbergperzik

 

Ooit al gehoord over de wijnbergperzik? Deze kleine vrucht is in ons land vrijwel onbekend. Toch zijn enkele hobbykwekers in de streek van Holsbeek een tiental jaar geleden begonnen met het telen ervan en een bakker kreeg het idee om met deze lekkernij  een taart te maken en met succes! De brouwerij “De drie fonteinen” heeft voor de fruitlambiek met de hand geplukte wijngaardperziken uit de Moezelstreek gebruikt en ze gemacereerd op twee – en driejarige lambiek. Iets nieuws en blijkbaar met goed gevolg. Nu zou men de aanvraag willen indienen om deze vrucht officieel als streekproduct te erkennen.

Cochem, de stad van de wijnbergperzik

En zo komen we naar de streek van oorsprong: de Moezelstreek en vooral dan de omgeving van Cochem. Enkele tientallen jaren geleden begonnen enkele wijnbouwers met de aanplanting van deze fruitboom op stukken braakliggende grond. Ze wilden deze bijna vergeten vrucht opnieuw in de belangstelling plaatsen. Wanneer de bomen volgroeid waren bleken deze -dank zij de goede bodem en het klimaat- een flinke opbrengst te hebben. Bij de uitbundige bloei in het voorjaar wordt het landschap met de roze bloei betoverend mooi!

Een delicatesse met een goed aroma

Op het eerste gezicht ziet de perzik er niet aantrekkelijk uit. Hij is klein, hard en zit in een grijze schil. Maar wanneer je deze opent komt het bloedrode vruchtvlees tevoorschijn. Het is een echte delicatesse die daarenboven dank zij de antioxidanten uitstekend is voor de gezondheid. Je kunt hem zo eten, er lekkere confituur van maken of bij wild gebruiken als alternatief voor veenbessen of vijgen. Zoals bij de  Kir Royal waarbij je een scheutje crème de cassis bij een crémant of champagne voegt kan je dit ook doen met een likeur van wijngaardperzik bij een glaasje sekt of champagne. Fijn als aperitief! Al deze producten op basis van deze vrucht zijn te koop in de Moezelstreek.

In Cochem: twee feesten rond de wijnbergperzik!

De hele regio vakantieland Cochem is bekend om zijn feesten. Naast de wijnfeesten zijn er twee rond de “Mosel-Weinbergpfirsich”. In het weekend van 15-16 april is er in het centrum van Cochem het bloeifeest van de wijnbergperzik en in het weekend van 16-17 september het oogstfeest van deze vrucht. In een feestelijk kader kan je degusteren en producten kopen, er zijn ook tal van suggesties over de vele manieren om deze vrucht te telen en te verwerken. Kortom, de wijnbergperzik is hier heel populair!

Informatie: www.ferienland-cochem.de

info@ferienland-cochem.de

herman.taelman@skynet.be

tekst: Herman Taelman / foto’s: dienst toerisme Cochem