De highlights van de Duitse Moezelstreek

De toeristische Michelingids die niet kwistig is bij het geven van sterren aan steden en landschappen verleent het maximum –drie sterren dus- aan de Duitse Moezelstreek. “Vaut le voyage” of in het Nederlands: “de streek is een reis waard”. En inderdaad. Wie de streek kent is ongetwijfeld onder de indruk van dit unieke rivierlandschap, de verrassende authentieke stadjes en dorpjes, de talrijke cultuurevenementen en natuurlijk de karakteristieke wijngaarden. Deze cultuur is al 2000 jaar oud. De Romeinen bouwden hier al nederzettingen en plantten de eerste wijnstokken. Feit is dat alle tijden hun sporen nagelaten hebben in dit prachtige cultuurlandschap. We verkenden de vier bekoorlijke plaatsen van de Midden-Moezel: Cochem, Zell, Traben-Trarbach en Bernkastel-Kues.

Actieve vakantie

Wie de streek actief wil verkennen kan naar hartenlust fietsen en wandelen. Je kunt echt genieten van het heel afwisselend landschap. Wandelen door de wijngaarden in de buurt van Bernkastel of Cochem is een aanrader. De Klettersteig brengt je langs de steilste wijngaarden van Europa, de wandeling door het dal van de Endert is vorig jaar door wandelaars in het wandelmagazine verkozen als mooiste van Duitsland. Stevige wandelingen langs een etappe van de Moselsteig, langs de Ritterrunde in Cochem of naar de Collistoren in Zell zijn een uitdaging voor de geoefende wandelaar. Of je kiest voor thematische wandelingen, bv. langs de Romeinse graven in Nehren, de Klosterweg in Bernkastel. Families met kinderen komen ook aan hun trekken! Zo is er het vrijetijdspark in Klotten (dichtbij Cochem), het Adventure Park in Traben-Trarbach, het golfslagzwembad in Cochem,enz. En de meeste wandelpaden zijn ook voor kinderen te doen.

Fietsen op de Mosel Radweg, het fietspad langs de Moezel, brengt je in contact met deze meanderende rivier en dit van Luxemburg tot Koblenz! In de zijdalen kan het best wat pittig worden, al is de Maare Mosel fietsroute heel gemakkelijk en bijzonder populair omdat een fietsbus je fietsen naar een hoogte brengt in de Eifel (Daun) waarbij je nadien langs een voormalige spoorwegbedding naar beneden fietst in een gevarieerd landschapsdecor!

Genieten van de wijn en de feesten!

Het is heerlijk genieten van een Rieslingwijn op een terrasje, bij de wijnbouwer of op een van de vele wijnfeesten die in Cochem, Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach en Zell maar ook in kleine dorpjes plaats vinden. En wat de evenementen betreft: die zijn er het hele jaar door! Zo is er bv. het feest van de bloeiende wijnbergperzik in het voorjaar (Cochem), de zomerconcerten op vele plaatsen en naar het einde van het jaar de kerstmarkten o.m. in Bernkastel-Kues en in de voormalige wijnkelders van Traben-Trarbach (de Mosel-Wein-Nachts-Markt).

Op en top interessante bezienswaardigheden

Op vele plaatsen zijn er op heuveltoppen restanten van grote burchten die je een mooi panorama bieden, zoals de prachtig gerestaureerde burchtruïne in Bernkastel-Kues, de Grevenburg in Traben-Trarbach en Burg Arras in Alf. De indrukwekkende Rijksburcht van Cochem heeft een duizend jaar oude geschiedenis, naast het panorama geeft het interieur een kijk op het leven in de voorbije eeuwen. Kleine musea trekken geïnteresseerde bezoekers aan. Enkele voorbeelden: het Moezelstreekmuseum in Ernst, de Bundesbank Bunker in Cochem (de schatkamer van de Koude Oorlog), het Zylinderhaus (mooie collectie oldtimers) en het Wijnmuseum van Bernkastel, het abdijmuseum van Treis-Karden. Of je volgt de Jugenstil-route in Traben-Trarbach met onderweg pareltjes van Art Nouveau huizen!

Informatie:

http://www.moselhighlights.de/ / http://www.bernkastel.de/ / http://www.ferienland-cochem.de/ / http://www.cochem.de/ / http://www.traben-trarbach.de/ / http://www.zellerland.de/

Bijkomende info: herman.taelman@skynet.be

Tekst: H. Taelman.

Foto’s: A.Feller , Moselregion Traben Trarbach, H. Taelman.