De Schlagerij, lachen, gieren, smullen

 

Zaal Elckerlyc zette op 26 mei zijn deuren open voor de première van de Schlagerij. De Schlagerij is een komedie van de hand van Manu Jacobs en Dirk van Vooren voor Backstage Productions. Het was even geleden dat we nog iets van en door Dirk Van Vooren op de planken zagen. Laat ons gewoon het Vintage Van Vooren noemen.

We bevinden ons in de beenhouwerij van slager Roger  Vandevelde. Hij runt de beenhouwerij met zijn vrouw Francine. Ze hebben nog een huurder Willy, die altijd achterop is in het betalen van zijn huur. Roger heeft echter tijdens een feestje de Nederlandse schlagerzangeres Maura Mynn ontmoet. Wat ze samen in benevelde toestand gedaan hebben weet hij niet meer tot ze plots opduikt in de slagerij met een niet te missen boodschap voor Roger. Als hij de hulp van Willy inroept stapelen de misverstanden en problemen zich op. Hiervoor krijgen we twee volle uren deurenkomedie met hilarische toestanden en constant nieuwe wendingen. Het decor leent zich wonderwel om deze wendingen openbaar te maken.

Francine is in handen van Evelien Van Hamme, een niet zo dikwijls voorkomende naam in het Antwerps theater maar die hier met brio haar intrede maakt. De andere vrouwenrol van onze Nederlandse schlagerzangeres is in handen van Ianthe Tavernier, die vlot van Hollands naar puur Berchems overschakelt.

Beenhouwer Roger is ons aller Patrick Onzia, a man for all seasons. Geniet ook van zijn vocale bijdrage met onder meer Verloren Hart, Verloren Droom ( Johnny White) en Zeg eens Meisje ( Paul Severs). Willy wordt gespeeld door Dirk van Vooren die zich nog eens kon uitleven als vroeger.

We zagen een Van Vooren zoals in zijn periodes bij de Komediecompagnie of bij Theatertainment, een man vol humor met zin voor improvisatie. De samenwerking met Patrick Onzia is ook om van te snoepen.

Verder kom je nog de wijkagent, een DHL service man, een klant die dol is op kip, een man van Fluvius, Bruno, de bruut en Boris, poetshulp en buitenwipper. Al deze rollen gaan naar Maarten Bosmans die van deur tot deur loopt en een crack in verkleden moet zijn.

Een komedie waar je bijna gerust een tweede maal naar wil gaan kijken. Misschien nog ergens een oneliner gemist!

Een levensechte beenhouwerij met koeltoog en koelkamer vervolledigen het decor.

Nog tot 16 juni in Theater Elckerlyc  Antwerpen.

Info: www.backstage-producties.be

Gust Charrin.