Scouts Forever , Gotcha!

 

Jimmy Perry en David Croft waren in de vorige eeuw de creators van de grootste BBC comedy hits , denk maar aan Dad’s Army , Hi di Hi, You rang M’Lord enz. Stilaan mogen we met trots verklaren dat we hier in Vlaanderen ook zo’n exclusief duo hebben gevonden. Sven de Ridder en Brik van Dyck hebben elkaar sinds verleden jaar gevonden als duo schrijvers van uitmuntende komedie met een extra dimensie. Daarbij zijn beiden ook nog topacteurs.

Na De Crème Glace Oorlog en Krakers onder de Kerstboom kregen we nu” de Scouts Forever “voorgeschoteld. Weer een verhaal waar je alle kanten mee uit kunt en dit stelden we zeker vast op de première. Zes scoutsvrienden kunnen hun scoutsverleden nooit vergeten en exact 25 jaar na hun laatste kamp organiseren ze een reünie in de Ardennen. De organisatie is in handen van hun oud scoutsleider Mon Beton ( Peter Thyssen ). Zoals steeds bij een reünie is niet iedereen op het appel maar de delegatie is toch kleurrijk genoeg om er terug eens in te vliegen. En hoe is het hen vergaan in die afgelopen jaren ? Is Peggy ( Joyce Beullens ) nog steeds een verlegen dikkerdje ? En is knappe Karen ( Leen Dendievel ) nog steeds een mannenverslindster? Thomas ( Kobe van Herwegen ) en Jerry ( Brik Van Dyck ) hebben ook een hele turbulente 25 jaar achter de rug en Ludo ( Sven de Ridder )is nog altijd het kneusje in de groep.

Maar er is niet alleen een herneming van traditionele scoutsspelletjes en het ophalen van herinneringen. Een groot geheim komt naar boven en zal het verdere scoutskamp beïnvloeden. We krijgen een heerlijke komedie vol met humor maar zeer subtiel heeft ons schrijversduo er een bijna Agatha Christie story ingebracht met een whodonit achtergrond . Een Baden-Powell achtige Poirot of Miss Marple. ? Kortom een verhaal dat nooit verveelt , waar velen die ooit in de scouts hebben gezeten hun gading zullen krijgen en waar vriendschap zegeviert.

Sven de Ridder slaagde er voor de derde maal in om voor zijn team te kiezen voor een cast die elkaar totaal aanvoelt en er een prachtvertoning van maakt. Sven zelf leeft zich 100% uit in de rol van de pineut die Ludo is , een mix van hypochonder , moedersfiguur ,beetje lozer maar toch ook een beetje de underdog. Met zijn chronische aandoeningen , niet bestand tegen kou en” wat zou moeder er van zeggen” deed hij me wat denken aan Pike ( Ian Lavender ) de soldaat met de eeuwige sjaal uit Dad’s Army ( Daar Komen de Schutters ) en Croft & Perry werk. Uit de jaren ’60.

Voor een verklaring van het woord Gotcha in mijn titel verwijs ik gewoon naar Elckerlyc , allen nog daarheen want het stuk speelt nog tot en met 24 augustus.

http://www.elckerlyc.be/

Verleden week in het Fakkeltheater konden we bij “ T Strand van Sint-Anneke” genieten van een zeer mooi visueel decor. Dit werd gisteren nog een heerlijk overgedaan in Elckerlyc bij “ de Scouts Forever “ Na de première kon ik er zelf eens door lopen en vond Brik Van Dyck ( Jerry ) voor een babbeltje:

Je eerste indruk ?

-Kei plezant, Het is en blijft altijd wel spannend. We hadden al vrij leuke repetities en de eerste feed back kwam van de mannen van de techniek. Tijdens de laatste repetitie zaten er maar liefst 40 van mijn oude scoutsvrienden in de zaal en dit maakte het dubbel spannend voor mij.

Stuk n° 3 van je hand . Dit gaat reuze goed ?

Ik heb vroeger nog wel wat geschreven maar nu met Sven is het bijna een passie. Het klinkt als een cliché maar 1+1 = 3 voor ons. Ik heb lang naar een sparringpartner gezocht en nu gevonden. We doen nu twee stuks per jaar en gaan zelfs met een vroeger stuk op tournee (.de crème glace oorlog –zie voor data en locaties : http://www.svenderiddercompany.be/   )

Zeker en vast al volgende plannen ?

Ja hoor. Al veel ideetjes. De Kersteditie is volledig klaar en ik durf zeggen dat ik al aan het schrijven ben voor volgende zomer. Zelfs ideeën voor volgende jaren. We moeten vooruitzien he !

Verleden week waren jullie allen op de première van Jeroen Maes met zijn al 5e stuk over” ’T Stad “ ? Er zit een beetje gelijkenis tussen jullie beiden qua succesverhaal?

In feite zijn we beiden koks die dezelfde ingrediënten gebruiken maar we maken er zelf iets anders mee. We ontwikkelen beiden onze eigen stijl.

Theater in de zomermaanden . Wel een voltreffer?

We zijn er mee begonnen uit noodzaak omdat dat de enige periode was dat Elckerlyc leeg stond. En ja nu is het een schot in de roos. Om de cast en crew toch niet te erg te belasten spelen we in twee blokken van elk drie weken met een tussenpauze van twee weken.

 

Tekst en foto’s: Gust charrin