Het Provinciehuis en verse , ambachtelijke producten

 

Een wekelijks bezoek van de kruidenier aan het Provinciehuis te Antwerpen? Hoe verklaren we deze samenwerking? Even kennis maken met de Buurderij.

Een Buurderij is een plaats waar buren en boeren elkaar ontmoeten. De korte-keten-verkoop. Het begon ongeveer vier jaar geleden in het Mechelse en momenteel zijn er een 18 tal bedrijvig in de provincie Antwerpen. De districten tellen er een achttal.

Boeren en ambachtslui trekken elke week naar de stad om hun groenten , zuivel , vlees , brood, charcuterie en drank rechtstreeks aan de consument te verkopen. Sommigen leveren wekelijks , anderen zijn seizoensgebonden. De prijs wordt bepaald door de teler zelf in volle vrijheid. Er is rechtstreeks contact van de producent met de verbruiker. De verbruiker krijgt en ziet het verhaal achter het product en de teler ontvangt rechtstreeks feed back over de kwaliteit.

Er is ook een combinatie van het persoonlijke contact en de moderne wereld met bestelling online.

Buurderij -verantwoordelijke Marleen De Gruyter volgt drie locaties : De Veldekens te Berchem , Mortsel aan het voormalige St. Lutgardis instituut en midden in het stad , in de inkomhal van de school Sint Lucas aan de Van Schoonbekestraat. Een school sluit echter normaal zijn deuren in juli en augustus. Het provinciebestuur was echter vlot bereid om te depanneren. De bestaande Buurderij verhuist nu vanaf begin juli voor minstens vier maanden naar de inkomhal van het nieuwe Provinciehuis.

Een dubbelslag voor het provinciebestuur: het geeft een heel praktische ondersteuning aan de korte-keten –verkoop van lokale producten en er is een extra publieke functie aan het nieuwe provinciehuis. Men gaat uit van een proefopstelling en zal alle groeimogelijkheden bekijken.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé is zowel verantwoordelijk voor landbouw als voor logistiek en mocht als eerste zijn bestelling afhalen. Deze Buurderij is er elke donderdag van 16.30u tot 17.30u .

Vooraf te bestellen via http://www.boerenenburen.be/ ( voor deze Buurderij voor dinsdagnacht )

Om een idee te krijgen wat er deze week zoal te verkrijgen een kort overzicht:

Meirhoeve gaat voor 10 verschillende harde kruidenkazen.

Travant Brood is een project van CAW en levert verschillende soorten brood.

Slagerij Vleesambacht Van de Weyer uit Kapellen heeft ambachtelijke charcuterie zoals hespen , salami en beuling.

Gebroeders Vercammen zorgt voor seizoengebonden groenten uit volle grond en is een familiebedrijf dat ook producten van andere telers verkoopt zoals appelsap.

Bieren Cabardouche begint binnenkort met een eigen microbrouwerij en heeft nu al een assortiment met een Blonde stoot , een bier met extra veel hop.

Met de nieuwe aangelegde tuin aan het Provinciehuis ,die binnenkort publiek toegankelijk is en dit extra aanbod stelt gedeputeerde L. Caluwé dat het gebouw een open huis is.

Tekst en foto’s : G. Charrin