La Spiaggia di Santa Anna , of t Strand van Sint-Anneke

 

West-Vlaming Jeroen Maes wordt meer en meer specialist in de pure Antwerpse cultuur en het volkse patrimonium. “ Ik woon hier nu toch al een tijdje” zei hij na de première van “ ’ t Strand van Sint-Anneke “. Nummer vier in de zomerserie over het pure Antwerpse leven met zijn soms ruwe , af en toe tegen de borststotende kantjes maar ook met zijn nostalgie en “feel-good gevoel genre Love Actually”.

Juli 2016 zag de start met Viva Minerva gevolgd door Café Beveren en De Sinksenfoor. Neem er maar gerust de wintertopper” Azzek nog zou Trouwen” bij. Deze bijna ode aan de Strangers zit nog altijd in mijn collectief geheugen als een Yesterdayland in mijn brein en stuurt me non digitaal op geregelde tijdstippen de overbekende liedjes toe. Dus laten we er maar van uitgaan dat dit de vijfde knaller was waardoor productiehuis Het Achterland het zoveelste succesverhaal in zijn pril bestaan kan beleven.

“ La plage de la Sainte Anne “ ( verdomme Wiske dat is uw schuld , ik begin ook al te pas en te onpas een taallabo te worden) is een heerlijke komedie waar ook plaats is voor ontroering . Ook zijn er af en toe conflicten. Trouwens zonder conflicten zou er geen komedie zijn. Misverstanden , die ook conflicten geven en dan op hun beurt zo komisch en pakkend worden.

Karakterfiguren bij de vleet: Hiervoor zorgen Janine Bischops, Myriam Bronzwaar , Peter van de Velde en Luc Caals.

Peter is Armand , de autoritaire ,naar werk zoekende man met een massa regeltjes en die liefst geen verandering wil op het strand. Myriam is zijn vrouw Wiske , die 27 ( of zijn het er 37?) talen spreekt en voor iedereen in de bres springt. Janine als Simonne , moet zich meer bekommeren om kleinzoon Tobias ( Kenny Verelst) . Tobias kan niet stilzitten , is nogal impulsief en neemt te vlug acties. Een ADHD er volgens de huidige tendens om overal etiketten op te plakken. Tobias is echter ook een grote hulp voor iedereen. Kapper Maurice ( Luc Caals) is bijna op pensioen , heeft zijne vriend verloren en hoopt op een verrassingsfeest van zijn strandcollega’s. Nayat Sari speelt een nogal stereotype moderne Turkse en komt samen met de afgetrainde op een body builder gelijkende Boris ( Henny Seroeyen ) uit Limburg ( nog een extra taaltje voor ons Wiske ) het pseudo afgebakende zandstrand van onze habitués binnendringen.

Materiaal in overvloed voor een nooit vervelende komedie van 2 x 55 minuten met een pittig zanddecor dat door alle acteurs handig gebruikt wordt. Leuk zijn de verschillende steeds terugkerende rode draden zoals de taalknobbel van Wiske of het ongewild omdraaien van getallen door Simonne. Hierdoor kwam er zelfs een fel gesmaakte , subtiele verwijzing naar de exuberante toegangsprijzen van de musical 40-45.

Muzikaal werd er ook voor wat extra gezorgd. Nayat , die afstudeerde aan het Conservatorium te Brussel en ook nog leerkracht muzikale opvoeding is bracht een prachtige solo uitvoering. En eindigen werd er , hoe kon het anders , gedaan met de Strangers versie van “ T Strand Van Sint-Anneke”.

Echt benieuwd naar Jeroen’s volgende Antwerp story!

Nog tot 18 augustus in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Zie: http://www.fakkeltheater.be/

Tekst en foto’s: G. Charrin