Het Berenbos van Han

 

Het Wildpark van Han heeft er recent een attractie bij , een heus Berenbos. Begin juni arriveerden Bjorn , Olof en Jojo en zij kunnen zich uitleven in een verblijf van bijna twee hectare groot.

Een prachtig stukje natuur waar de dieren kunnen spelen , klimmen en zwemmen. Alle elementen van hun oorspronkelijk leefgebied zijn hier aanwezig. Een dichtbegroeide , bosrijke zone in het hart van het park. Meer dan 10.000 m2 oppervlakte volledig gewijd aan de drie mannetjes beren.

De bruine beer is beschermd maar gelukkig nog niet bedreigd. In Europa zouden er ongeveer nog een 18.000 zijn , voornamelijk Roemenië en Slovenië.

In het berenbos werd tevens een nieuw functioneel complex opgezet. Een slaapplaats voor de dieren , een praktijkzaal voor de dierenarts, een quarantaine zone , maar ook enkele technische gebouwen voor de andere kolos van het Wildpark: de Europese bizon. Dankzij deze moderne infrastructuur kan men in optimale omstandigheden verder werken aan de talrijke programma’s voor bescherming en herinvoering van deze bijzondere soorten.

De biotoop wordt zo natuurlijk mogelijk gehouden. De natuur haalt ook veel voordeel aan de structuur van het complex. Zwaluwen en vleermuizen hebben er hun weg gevonden. Ook is er het grootste insectenhotel van België. Verwerkt in een van de technische afdelingen als een natuurlijke vegetatiemuur van veertien vierkante meter. De belangrijkste gast is natuurlijk de bij.

Het Berenbos is vanaf 1 juli open en je kan het zowel te voet als met de safaribus bezoeken.

Alle info: www.grotte-de-han.be

Tekst en foto’s: G. Charrin