Denise uit Texel

 

De traditie is er dat de eerste cyclocross na het WK doorgaat in Maldegem. In het Sint Anna park in hartje Maldegem was er op woensdag 5 februari de voorlaatste manche van de Ethias cross. Geen wereldkampioene aan de start maar dat deerde ons niet want voor een speciale reden focusten we ons op Denise Betsema.

De Nederlandse sinds kort weer in het veld is van Texel en binnenkort doe ik voor mijn toerisme journalistiek een bezoek aan dit eiland. Daarom na de wedstrijd , waarin Denise prachtig derde werd een vlot gesprekje terwijl ze de rollen pijn deed bij het uitrijden.

“Ja hoor ik ben een volbloed Texelse, wel niet geboren en getogen want voor de geboorte moesten mijn ouders naar Den Helder. Texel heeft geen materniteit en het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in Den Helder op het vasteland. ( Ongeveer een goeie 40 minuten met de boot). Verschilt Texel met de rest van Nederland ? Misschien omdat het een eiland is maar in feite kan je zeggen Texel is Nederland in het klein. Alles is dichtbij en het strand is volledig rondom. Voor mij is het ook enorm prachtig om er te trainen. Volop fietspaden en veel zand. Ik hou zeker van het zand maar modder kan ik ook leuk vinden in wedstrijden. Soms kom je modder ook tegen tijdens training op het eiland hoor. Ik train bijna altijd op het eiland behalve in een drukke periode als nu met midweekse crossen dan hebben we de camper en trainen we hier meestal in België.

Of Texelaars koppig zijn ? Nou ze gaan er in ieder geval voor zoals de meeste eilandbewoners. Dit heeft me zeker de laatste maanden geholpen met de rollercoaster aan gebeurtenissen die me zijn overkomen. Ze zijn bekend om hun nuchterheid en dat is heel fijn. Op het eiland ben ik de moeder van terwijl ik hier in België en ook op het vasteland in Nederland de cyclocross deelneemster ben.

Ik heb juist je programma gezien dat VVV Texel voor jullie heeft voorbereid. Dat ziet er zeer leuk uit. De Koog is een goede basis voor verdere bezoeken en het strand en de zee is niet ver weg. Met de schapenboerderij , de vuurtoren en de wandeling in het natuurgebied ga je zeker zeer mooie dingen zien.

Het seizoen loopt spijtig genoeg op zijn einde maar ik ga nog alle crossen meedoen die er staan aan te komen. Daarna is het tijd om wat vakantie in te bouwen. We hebben een strandhuisje voor de zomermaanden op Texel en dan is het er heerlijk vertoeven met de kinderen. Daarna is het rustig opbouwen naar het nieuwe cross seizoen met misschien wel een beetje rijden op de weg.”

Een laatste vraag Denise : in de zomer is je ploeg Marlux samen gegaan met Pauwels Sauzen. Het fabriek van deze gigant ligt in mijn gemeente. Ken je het merk al? “ Ik heb net contact gehad met de directeur van Pauwels Sauzen en heb hem op de man af enkele sauzen gevraagd. Die ga ik eens uittesten en hoop er snel wat meer over te weten.”

Zo Denise nog het allerbeste voor je loopbaan. “ Ja hoor bedankt en misschien ontmoeten we elkaar op Texel tijdens jullie persreis terwijl ik aan het trainen ben.”

Nog wat sfeerbeelden uit Maldegem:

 

Tekst en foto’s: G. Charrin