Oceaanspotters bij DFDS

 

De Britse liefdadigheidsorganisatie ORCA( Organisation Cetacea) is een dierenwelzijnsorganisatie en zet zich in voor de bescherming van dieren die in de Noordzee leven.  Zij bieden  educatieve en onderzoeksprogramma’s aan in het Wildlife Centre aan boord van de King Seaways, een der schepen van DFDS op de IJmuiden-Newcastle lijn. De ervaren oceaan conservationisten van ORCA leren je graag alles over de walvissen, dolfijnen, zeevogels en andere dieren die je op de Noordzee kunt spotten.

DFDS en ORCA werken samen om mensen bewust te maken van het belang van het behoud van de zee. Als je aan boord bent, kun je deelnemen aan:

–Vogels, walvissen en dolfijnen spotten op het dek ( afhankelijk van het weer )

–Activiteiten voor kinderen, zoals workshops, schrijfwedstrijden, kleurplaten en nog veel meer.

–Documentaires en presentaties voor volwassenen.

Op de King Seaways kan je het Wildlife Centre bezoeken. Je komt er alles te weten over de dieren die in de Noordzee leven. Leer er meer over het zeeleven en spot dolfijnen, walvissen en vogels. De vrijwilligersorganisatie ORCA en hun leden aan boord vertellen je graag alles over hert leven in de Noordzee. Van maart tot september kan je het centrum bezoeken op de Kings Seaways.

Een goede 15 jaar geleden startte het partnership tussen ORCA en DFDS. De aankondiging van dit partnership in juli 2007 was een eerste mijlpaal. Het doel van de organisatie en de veerdienst was om de maritieme fauna van de Noordzee in kaart te brengen en te zorgen voor het behoud van deze maritieme fauna.

Ondertussen is er nog veel meer  verwezenlijkt.

-In juli 2009, eerste waarnemingen van een kleine school witsnuitdolfijnen vanaf het dek van de King Seaways voor de Britse kust.

-Juli 2013, de enige geregistreerde waarneming van grijze dolfijnen. Deze komt voornamelijk voor in diepe wateren.

-Juli 2014, eerste waarneming Atlantische witflankdolfijn. Deze is zelden dicht bij de kust en meestal te vinden in de diepere wateren van de Noord-Atlantische Oceaan.

-Maart 2015, opening Wildlife Centre op de King Seaways ( lijn IJmuiden-Newcastle.

-Juli 2015, lancering Oceanwatch. Gaat van start door de opleiding van de veerbootbemanning van DFDS om waarnemingen van walvisachtigen vanaf de brug van de schepen te melden om een uitgebreid beeld te krijgen van waar walvissen, dolfijnen en bruinvissen zich bevinden in Britse en Europese wateren.

-juli 2015, Vinvis Ahoy! Een vinvis, het  op een na grootste zeezoogdier ter wereld wordt gespot vanaf de Princess Seaways, het zusterschip.

-april 2016, Porpoise with a purpose ( Bruinvis met een doel) wordt onthuld in het Wildlife Centre aan boord. Een bruinvis gebeeldhouwd met zwerfvuil uit de zee door lokale kunstenaar Izzy Morau. Met hulp van schoolkinderen om het zwerfvuil van de stranden op te halen.

-Oktober 2016, ORCA houdt de eerste Whale Education Month, waarbij schoolkinderen uit de UK de kans krijgen om te leren over walvissen, dolfijnen en bruinvissen.

-januari 2017, Bultrug gespot door lokale vissers voor de monding van de Tyne.

– maart 2017, Michaela’s verhalen, Whale Tales of the North Sea, evenement met Michaela Strachan ter gelegenheid van het 10 jarig partnership.

-maart 2018, DFDS breidt partnership uit en lanceert een  nieuw English Channel Ocean- Conservation programma op de route Newhaven-Dieppe.

-april 2018 Allereerste waarneming zwaardwalvis King Seaways op de Noordzee.

-oktober 2018, record aantal Cetacea waarnemingen van walvisachtigen en maritieme fauna  gemeld door de ORCA onderzoekers op de DFDS routes tijdens seizoen maart –september ( ruim 2.000)

Maart 2022, post pandemie herstart op 20 maart na twee jaar wachttijd door corona.

DFDS tekst.

Foto: Gust Charrin.