Ene Gast , twee Bazen

 

Om het tienjarig bestaan van de Komedie Compagnie te vieren wisten we reeds een tijdje dat er iets speciaals op ons zou af komen. Dirk en Nico kozen voor “ Ene Gast , twee Bazen en Stany Crets stuurde warempel een volwaardig uitgebouwd elftal op ons af.

En een elftal had hij nodig. Ene Gast , twee Bazen is oorspronkelijk een stuk uit de 18e eeuw van Carlo Goldoni. Een typische Italiaanse comedia de l’arte , “Knecht van twee Meesters “ genoemd. Richard Bean wist er deze eeuw een West End kaskraker van te maken onder de naam “ One Man , two Guvnors”. En toen kwam Stany. Geen gemakkelijke opgave . Door het nogal complexe begin en het naar een theaterproductie hoog aantal acteurs moest er veel getimmerd worden als regisseur. “ Het is gene simpele” dixit Stany. Typisch voor Stany dat hij het verhaal laat afspelen in het Antwerpen van de begin jaren 60 en hiervoor de Linkeroever uitkoos. Zelfs Antwerp en Beerschot komen in het stuk voor. Misschien omdat er een elftal speelde? Stany doet zelfs een Hitchcock of Colin Dexter cameo door ook even in het stuk op te duiken als gastzanger van de live band.

DSC_0071DSC_0076

Je hebt een hoop bizarre personages , verdraaide situaties , verwarring en een wisselend decor. Als rode draad is er een live orkestje met af en toe geslaagde gastoptredens van een van de cast. Hierdoor had je het leuk gevoel dat je met verschillende aktes geconfronteerd werd. De eerste tien minuten was het even wennen aan het hoog aantal acteurs en toen kwam …….Sven. Sven De Ridder is “ Frankie” , de knecht van twee meesters. Sven is de rollercoaster in het stuk , zorgt voor uitgebreide chaos en sleept als het ware het publiek mee op het podium. Hij heeft geen schrik van improvisatie en interactie met het publiek en juist voor de pauze trakteert hij ons op een super act tijdens een etentje voor zijn twee bazen in de “ Gouden Bal”. Een ander supertalent is hier mede verantwoordelijk voor. Ene Walter Baele!. Walter is de stokoude ober Gaston. Het enorme contrast , de traagheid van Walter als de ober met de wervelwind Sven is hilarisch. Een scene om van te smullen . Een duo Grand Cru. Het eerste deel duurt ongeveer 1 ½ u . Na de pauze vervolgt het stuk nog voor een uur. Dit deel is wat minder hevig en je zou kunnen zeggen dat je bijna op je honger blijft zitten omdat er geen echte verrassingen meer komen. Gelukkig zorgt Sven er toch in om je te amuseren door er nog een fictief rolletje bij te nemen.

DSC_0083DSC_0086

Hier nog eens het volledig elftal: posities naar keuze:

Sven de Ridder

Koen Van Impe, Ludo Hellinx , Ludo Hoogmartens, Jasmine Jaspers.

Shana Pieters, Laurenz Hoorelbeke , Anouck Luyten , Sven Tummeleer,

Kevin Bellemans , Walter Baele.

Ik koos voor een 4-4-2 opstelling notabene!

Laurenz en Shana zien we binnenkort terug in de Winterrevue en gaven hier weer een staaltje van hun jeugdig talent. Beiden hebben een rol met veel overacting en doen dit met brio.

Tot slot Kevin Bellemans had van ver veel weg van tekenaar Jeroom en van dichtbij dan weer meer van Bert Cosemans. Gewoon een constatatie hoor.

DSC_0088DSC_0091

Ene gast , twee bazen nog tot begin december in Theater Elckerlyc : alle info: www.elckerlyc.be

tekst en foto’s: Gust Charrin