Expo Orient-Express

 

“ The question is, what to do. He looked at Poirot. Poirot looked back at him. Come, my friend,said Bouc. You comprehend what I am about to ask you. I know your powers. Take command of this iinvestigation! No,no,do not refuse. See to us it is serious. I speak for the Compagnie Internationale des Wagons-Lits”.   

( Agatha Christie –Murder on the Orient-Express. 1934)

Sinds 1969 stelt Europalia om de twee jaar een multidisciplinaire artistieke programmatie voor rond een thema of een land. Dit jaar gaat het voor “ Trains  & Tracks”. De impact van de spoorwegen vroeger en nu, de impact op de samenleving, samen met thema’s rond mobiliteit, duurzaamheid, technologie en tijd.  Gedurende een zevental maanden vind je  een 70 tal creaties op verschillende plaatsen in België.

Een blikvanger is Expo Orient-Express in Train World te Schaarbeek. Dit kwam tot stand met het in 2018 opgerichte Orient-Express Fonds. Een unieke ervaring om de “gouden eeuw” van het reizen te beleven.

Het Oosten was de bestemming van rijke reizigers op zoek naar exotisme. Maar ook voor Europese industriëlen en financiers was het Oosten een uitgebreid investeringsgebied.  Door een rechtstreekse lijn aan te leggen tussen het Westen en het Oosten zal de trein de diplomatieke en commerciële contacten vergemakkelijken., vooraleer deze rol door het vliegtuig zal overgenomen worden.

Nieuwe landen in het Oosten en de Balkan beschouwen de trein als een voorwerp van beschaving en emancipatie. Als ook het Ottomaanse rijk het principe van een spoorwegnet met de rest van Europa gaat aanvaarden is men vertrokken.

George Nagelmackers, een telg van een bankiersfamilie uit Luik maakt tijdens een Amerika reis kennis met de sleeping cars van George Pullman en heeft een neus voor zaken. Hij bedenkt een concept  om in Europa met het Pullman-systeem van start te gaan en met eengemaakt gestandaardiseerd materiaal meerdere landen te doorkruisen. Hij legde contacten met regeringen en spoorwegmaatschappijen.

In 1872 richt hij de Compagnie Internationale des Wagons-Lits op. De eerste Europese transcontinentale trein , die Parijs met Constantinopel verbindt, ontstaat in 1883 .Zijn naam: de Orient-Express.

Laat je verbeelding de vrije loop met dit stukje Belgische trein geschiedenis. Nagelmackers zelf komt tot leven in zijn eigen bibliotheek omringd door documenten , kaarten en zelfgetekende plannen.

Over heel Train World vind je decoratieve kunstwerken , affiches , unieke documenten en foto’s.

Paradepaardjes zijn de twee tentoongestelde rijtuigen. Een Pullman rijtuig, Côte d’Azur, uit 1929 met 20 zetels uit leder en hout.

Riviera is een restauratiewagen uit 1927.De gedekte tafels waar niets bewoog, zo ingenieus waren de rijtuigen gebouwd. Decoratie uit massief mahoniehout en vaatwerk en tafelzilver uit de meest prestigieuze huizen. Vol verbeelding zie je de gebruikte tafel, een paar handschoenen , een pijp, een halve fles champagne. Waar zijn de reizigers naartoe?

Een tafel met een schrijfmachine . Nu zou er een laptop staan!

Verwijzingen naar films en literatuur.

Loop er door en maak voor jezelf de balans tussen mythe en realiteit. En de speurder aan boord van de Orient-Express , de heer Hercule Poirot was ook van Belgische origine!

Tot 17/04/2022 in Train World Schaarbeek. Gemakkelijk te bereiken met het spoor.

Alle info: www.trainworld.be

Tekst en foto’s: G. charrin.