Vijf toeristische troeven van de GARD

Het departement Gard leunt geografisch aan bij de Provence en ligt aan de overzijde van de Rhône.  Vanuit het stadje Uzès maakten we enkele mooie uitstappen in de natuur en naar indrukwekkende plaatsen uit de Romeinse Oudheid.

  • Nîmes, het Franse Rome

Twintig jaar nadat we er geweest waren maken de Arena en Maison Carrée nog steeds grote indruk. De heraanleg van een groot plein bij deze gebouwen die tot de best bewaarde van de Romeinse Oudheid behoren is heel geslaagd. Vlakbij de Arena bezochten we het museum Romanité uit 2018 waar we meer dan 200 voorwerpen bewonderden die in Nîmes en omgeving opgegraven zijn. Het gaat vooral om beelden, mozaïeken en munten. 3 D- films tonen hoe mozaïeken gemaakt werden en hoe arbeiders in die tijd in steengroeven de enorme blokken loswrikten en bewerkten voor de gebouwen en de Pont du Gard.

  • De Pont du Gard, het achtste wereldwonder?

Dit aquaduct werd door de Romeinen rond het jaar 100 na Chr. aangelegd en bracht het zuivere water uit de bergen naar Nîmes om de stad te bevoorraden. Op deze plaats werd de brug over de Gardon gebouwd werd met bogen over drie verdiepingen. De steenblokken van 6 tot 8 ton werden tot 40 meter omhoog gehesen. Voor die tijd een buitengewone prestatie! Het recent onthaalcentrum geeft een boeiende uitleg. Blijf niet enkel beneden maar neem het wandelpad naar boven om het bouwwerk ook aan de bovenzijde te bewonderen!

  • Wandelroute door de Concluses

Vanuit het dorp Lussan ten noorden van Uzès loopt een weg naar dit natuurfenomeen. Het riviertje Aiguillon heeft zich 200 meter diep ingegraven in het kalksteenplateau. Als je naar beneden wandelt zie je de uithollingen en steile kliffen. Beneden word je verrast door de Concluses of uithollingen in rotsen tot tientallen meters hoogte. Die zijn er gekomen bij de jaarlijkse overstromingen van het riviertje dat zich hierdoor perst.

  • De Gorges du Gardon

De Gardon heeft diepe kloven uitgeslepen in dit kalkhoudend heuvellandschap. Het landschap is zeker niet zo indrukwekkend als de gorges du Verdon of de gorges du Tarn. En toch trekt dit landschap velen aan om er te kajakken, rotsen te beklimmen of er te baden. Op vele plaatsen kan je ook wandelen, vooral rond de schilderachtige site de la Baume. De weg vanuit het dorpje Poulx biedt onderweg schitterende uitzichten en je komt ten slotte aan de oever met de Grotte de la Baume, ruïnes van een paar molens en een kapelletje.

  • De “bambouseraie” dichtbij Anduze

Nabij het stadje Anduze, “de “poort” tot de Cevennen, is er een verrassing van formaat: de “bambouseraie” is met zijn 15 ha de grootste bamboetuin van Europa. Eugène Mazel, gepassioneerd botanicus, begon in 1856 met de aanleg van een park met allerlei bamboeplanten en de nodige irrigatiekanalen. Nadien werd het park stelselmatig uitgebreid. De wandeling is helemaal niet eentonig. Je wandelt door een centrale allee met hoge bamboes tot 30 meter hoog. Zijlanen brengen je langs sequoiabomen, een Japanse tuin, een bambousarium met alle soorten bamboe van de kleinste tot heel groot, een Laotiaans dorp met bouwsels in bamboe, het dal van de draak en een watertuin. Langs het circuit geven infopunten uitleg in verschillende talen, waaronder het Nederlands.

Herman Taelman- tekst en foto’s.