Frankfurt: modern én traditioneel

Frankfurt Am Main (er is ook nog Frankfurt an der Oder!), centraal gelegen in Hessen, kennen we meestal door de luchthaven, een luchthaven met superlatieven, die vluchten naar alle continenten mogelijk maakt. Culturen en historische tijdperken komen hier echter ook samen, dus een goede reden om deze kleinste metropool ter wereld een bezoek te brengen.

Door zijn vele wolkenkrabbers heeft de stad ook bijnamen als ‘Mainhattan’ en ‘Chicago am Main’. Deze gebouwen zijn meestal de hoofdkwartieren van grote banken en krantenuitgevers. Je kan ze het beste aanschouwen via een boottrip op de Mainrivier. Primus-Linie doet niet alleen dagtrips via de Rijn, maar heeft ook dagelijks verschillende rondvaarten. De 100 minuten durende trip geeft je al een zeer goed idee van de skyline. Bij mooi weer is het prachtig vanaf het open dek.

Rond het centrum zie je een cluster van torens, de meeste behoren tot het bankwezen met de twee torens van Deutsche Bank en de Commerzbanktoren. De ‘Main Tower’, zoals hij wordt genoemd, is ongeveer 200 m hoog en ontvangt jaarlijks ongeveer 300.000 bezoekers op zijn uitzichtplatform. Het nieuwe hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank kom je tegen op het oostelijke traject van je boottrip. In westelijke richting is de Westhaventoren de blikvanger. Bijna 110 m hoog en gebouwd in de vorm van het iconische glas waaruit de Frankfurter appelwijn gedronken wordt. Door zijn ligging is hij in feite een wolkenkrabber op het water.

Weer aan land sta je op het Römerbergplein in het centrum van de oude stad. Hier staat de prachtige fontein Gerechtigkeitsbrunnen. Het hoogtepunt van het plein is echter het stadhuis Römer (de Romein). Het is genoemd naar de resten van een oude nederzetting en is een complex van 15de- tot 18de-eeuwse huizen waaronder het Altes Rathaus. Tegenover de Römer staat een groep fraaie vakwerkhuizen, de zogenaamde Ostzeile. Hou er wel rekening mee dat bijna alle oude panden, behalve één, werden herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Een zwaar bombardement in 1944 verwoestte bijna 2000 huizen in het centrale gedeelte. Deze huizen waren bijna allemaal voor de helft uit hout gemaakt.

Rond het centrale gedeelte zijn ook nog enkele kerken, sommige doen nog dienst als godshuis, de rest heeft een andere invulling gekregen. De heropbouw na WOII kreeg ook een aparte bestemming. Er mocht geen opkoping zijn van de huizen door speculatie en de tendens was dat er geen invulling door grote winkelketens of nachtwinkels mocht zijn.

Verder in de stad is er een ruim shoppinggebied met als curiosa twee gezellige markten. Kleinmarkthalle in Hassengasse is een overdekte markt waar de geuren je tegemoetkomen. Een bijna volledige versmarkt met ook een internationaal tintje. Niet veel verder is er (wel alleen op zaterdag) ‘Farmers Market Konstabler Wache’. Hier komen boeren uit de omgeving hun waren aanbieden. Je vindt er groenten, fruit, kaas en ook de lokale ‘Äppelwein’.

Om de appelwijn te ontdekken en er meer over te weten te komen is een uitstapje naar de stadsrand van Frankfurt aangewezen. In deze groene oase vind je de Lohrberg. Hier, op de Lohrberg, kan je de enige nog overblijvende wijngaard van Frankfurt zien. 100 jaar geleden nog erg bedrijvig in de streek, nu beperkt tot 10.000 flessen Riesling per jaar. De rest van de Lohrberg is appelgebied. Duitsland kent meer dan 2500 appelsoorten en hier, op dit domein, worden er een 60-tal gekweekt. Het project gaat uit van een vereniging die samenwerkt met de stad. Het domein is ook een gebied voor pedagogische opvoeding. Kinderen krijgen hier op het domein MainÄppelHaus Lohrberg rondleidingen om spelenderwijze fruit te herkennen. Je kan er ook wandelen, de skyline van Frankfurt vanaf een ander zijde bewonderen en in de Äppel-bisto genieten van de lokale producten. De appelwijn is een friszure drank en wordt altijd geserveerd in blauw met grijze kruik. Met een stuk brood en gepekelde geitenkaas verkrijg je een superlokaal menu.

Weer in het centrum van de stad kan je ook de stad van 100 jaar geleden verkennen. Door middel van Virtual Reality kom je bij ‘Timeride’ te weten hoe het uitzicht was van centraal-Frankfurt in de 19de eeuw. Je kan je inleven in de Riedelfamilie, een belangrijk handelaarsgezin. Het hoogtepunt nadien is een 20 minuten durende virtuele rit per koets die je enkele km door het oude Frankfurt loodst. Je krijgt een 360-graden panorama afgesloten met een spetterend vuurwerk.

Met 37 musea waaronder zeker 13 kleppers, is Frankfurt een belangrijke cultuurstad. Onder meer de schrijver Johan Wolfgang von Goethe is er geboren en zijn geboortehuis is er te bezoeken.

Op deze eerste verkenningstrip van Frankfurt was er geen tijd meer om een van de musea te bezoeken, maar dat plannen we zeker nog.

Frankfurt heeft een uitstekend netwerk openbaar vervoer. Er is een metro en er is een uitgebreid tramsysteem. De Frankfurt Card, die je voor een of twee dagen kan nemen is geldig voor heel het openbaar vervoer en geeft je ook nog vele kortingen in onder andere musea.

Frankfurt is met de auto ongeveer vijf uur van Antwerpen verwijderd. Vanaf Brussel is er ook een treinverbinding. Het ‘Hauptbahnhof’ is centraal gelegen en er zijn verschillende hotels in de omgeving waaronder ‘Le Meridien’, architecturaal zeer mooi, met een oud art-deco gedeelte dat naadloos overgaat in een modern geheel.

 

Alle info: www.frankfurt-tourismus.de

Tekst en foto’s: G. Charrin.