Geluksnummers

 

Maart en hier is al de voorlaatste toneelproductie van EWT-Theater. Veel mooi volk op de première. Zelfs Antwerps schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud was afgezakt naar Deurne. Ook aanwezig Mike Yeaman, de Britse auteur van het stuk. Twee goede vrienden van Mike ( Trevor Wood en Ed Waugh) hadden in het verleden reeds contact gehad met EWT door de opvoering van hun stuk” Wachten op Gateaux”. Enkele jaren geleden stuurde Mike reeds zijn stuk “ Lucky Numbers” naar Frank De Kaey maar Covid stak er een bijna drie jaar lange stok tussen. Mike schreef Lucky Numbers voor een wedstrijd in 2008. Het stuk kreeg een prijs, werd in zeven talen vertaald en nadien opgevoed in Estland, Noorwegen, Finland, Australië, Nieuw Zeeland, Hongarije en natuurlijk ook in de U.K.

Frank De Kaey vertaalde het stuk en de regie was van Ron Cornet. Het stuk brengt je in de huiskamer van een gezin, denkende aan de familie Flodder. Maar de vergelijking  houdt in feite op met deze slordige kamer vol lege blikjes en rommel en helemaal afgeleefd. Mike is iemand van Newcastle en hij brengt het echte Geordie gevoel van de mensen van die streek over, een doorsnee gezin, dat het niet breed heeft en misschien wel  in een van de buitenwijken van Newcastle woont of zelfs in New Biggin by the sea? Op elk moment zou Vera of inspecteur George Gently kunnen binnenwippen. De Geordie herkomst met zijn rauw karakter maar toch met een ziel en hart is perfect weergegeven in de vertaling van Frank. En of het nu de bomma is of de bompa die de touwtjes in handen heeft, niemand die daar een probleem in ziet.

Het verhaal zelf:

Bompa ( Theo Van Baarle) woont al jaren in bij zijn dochter, Jeanine ( Daisy Thys) en schoonzoon, Ronny ( Door Van Boeckel). Ronny heeft een broertje dood aan werken en dat reflecteert ook op hun inwonende kinderen, kleindochter Lieze ( Iante Beye) die in een gotische fase zit  en kleinzoon  Stan ( Mathias Daneels). Om alles nog wat ingewikkelder te maken komen we in de loop van het stuk nog twee speciale karakters tegen, Michel, vriend des huizes, met inclusief aanhouderij met Jeanine en Sean, de vriend van Lieze, een type met een hanenkam en prachtig motorpak  en bijpassende helm. Echter de motor ontbreekt nog steeds.

Als bompa met zes juiste nummers 8 miljoen wint op de lotto staat het huis op stelten. Ieder is al bezig met zijn deel en wat te doen maar het ronddwalende lottobiljet gaat voor veel commotie zorgen. De hamvraag is bompa werkelijk zo dement of bespeelt hij de familie op meesterlijke wijze?

Lachen, nadenken, intriges, soms een traan en veel warmte. In feite een combinatie waar EWT zeer sterk op is en bijna een patent op heeft. Je krijgt de nodige ontspanning en een knalprestatie van alle acteurs. Vooral Theo is subliem als Bompa, sluwheid  en intelligentie koppelen aan komedie en soms de zaal op het verkeerde been zetten.

En als je wil weten wie Vijf Frank is moet je echt gaan zien naar het stuk.

Volgende maal kunnen we reeds schrijven over het 2023-2024 seizoen  of zoals de landgenoten van Mike Yeaman zeggen: een sneaky preview.

Nog tot 23 april  in EWT Deurne:

Alle info en Tickets: www.ewt.be

Tekst en foto’s: Gust Charrin