Tweemaal Gaston en Leo

 

Bijna dag op dag is het 30 jaar geleden dat Leo Martin overleed ( 18/03/1993). Dit was in feite ook het einde van het meest iconische en komisch duo in Vlaanderen. Gaston Berghmans ging nog wel even verder met andere artiesten maar dit waren eerlijk gezegd surrogaatoplossingen.

Over het duo zelf is echter zoveel nog te vertellen aan de hand van een massa anekdotes en herinneringsmateriaal. Tijd om de twee fenomenen te eren en in het daglicht te stellen.

Kobe van Herwegen was sinds zijn jeugd al een fan van het duo, alhoewel Leo er al niet meer was toen Kobe 9 jaar werd. Een feit dat hard aankwam bij de jonge Kobe. Volgens Kobe en Dirk Van Vooren lagen beiden aan de basis ven hun huidig vak. Leo en Gaston hebben door hun carrière  variété en revue op de tv geregistreerd.

Nu krijgen we en een boek en een musical over het duo. Dit kon maar verwezenlijkt worden omdat de beide dochters van Leo en Gaston, de weduwe van Gaston en hun oud manager René Vlaeyen hun medewerking gaven. Zij gaven allen als het ware groen licht voor eerst het boek en daarna de musical. De research van Kobe voor het boek duurde drie jaar. In Vlaanderen is er nog geen grote cultuur om van gekende theatermensen een biografie te maken in vergelijking met bv. Frankrijk en Groot-Brittannië. Het boek “ Gaston en Leo. Met lach en traan” is door uitgeverij Pelckmans gegoten in een prachtig naslagwerk vol foto’s. In het boek ook nog een flyer voor reductie op  de musical die op 19 januari 2024 zijn première zal zien in theater Elckerlyc te Antwerpen. Geen betere zaal om de hommage aan het duo voor te stellen.

Het script van het boek lag aan de basis voor de musical en Kobe ging hier in zee met regisseur Frank Van Laecke.

Gaston en Leo-de hommage musical, is geen best of, we zullen geen sketches zien, maar we gaan terug naar de gouden jaren van de variété. De helden van de lach komen weer tot leven. Hoe leerde scheepshersteller Gaston Berghmans en muzikant Leo Martin elkaar kennen? Wanneer bereikten hun succes een hoogtepunt? En overleefde hun samenwerking elk verdriet? Het wordt een nostalgisch decor met een live orkest en een massa nostalgische liedjes van toen, van Will Ferdy tot Jo Leemans.  Er werd dus geen nieuwe muziek gecomponeerd. Wie waren de mannen achter de lach? Kortom de sleutelmomenten van hun leven. Het verhaal van hun samenwerking .

Voor de beide hoofdrollen zocht men geen lookalikes of imitatoren wel een Gentenaar en een Antwerpenaar die beide dialecten goed beheersen. De twee ras acteurs die de rol gaan spelen zijn Warre Borgmans  en Jurgen Delnaet. Ze zullen een transformatie ondergaan, waardoor ze uiterlijk op hen zullen lijken maar ze gaan ze zeker niet imiteren.

Martin Michel doet de choreografie en Thomas Vanhauwaert heeft de leiding over het live orkest.

Alle info: www.backstage-producties.be

Het boek vanaf nu verkrijgbaar in de betere boekhandels. www.pelckmansuitgevers.be

Tekst en foto’s: Gust Charrin