In Hoogerheide valt op 27 januari de beslissing in de wereldbeker veldrijden. Hoogerheide is de laatste manche in de reeks.

GPAvdP_logo

Hoogerheide organiseert nu de editie n° 20 , een ideaal moment om vroeger en nu eens bij elkaar te plaatsen , enigszins te vergelijken en ook naar de toekomst te kijken. Dit werd geprepareerd onder de vorm van een panelgesprek op 18 januari in café zalencentrum Non Plus Ultra te Woensdrecht. Niemand minder dan Carl Huybrechts was moderator.

De eerste editie werd gereden in het kader van het afscheid van Adrie van der Poel. Winnaar werd toen Richard Groenendaal , 8x Nederlands kampioen en 1x wereldkampioen. Hij zou trouwens het jaar nadien zorgen voor een bisnummer. Samen met voorzitter Jan Prop en Michel Reinders , directeur van BrabantSport , zat hij mee aan het tafelgesprek.

Beiden waren het eens dat het er in het eerste jaar minder professioneel uitzag en dat werkelijk alles in het veldrijden enorm gegroeid is : organisatorisch , entourage van de renners , de enorme sprong voorwaarts en populariteit van het vrouwenwielrennen en de nodige media inbreng.

DSC_0013DSC_0014

BrabantSport promoot sporten die bij ons horen volgens de directeur BrabantSport. We steunen door middel van sponsoring , financieel en kennis en partners uit te nodigen. Zij hebben nu reeds veertig bedrijven in hun netwerk. De Top in het Brabantse is veldrijden.

Hoofdsponsor Iko is reeds sinds 2010 betrokken bij de Grote Prijs. Het oorspronkelijk Canadees bedrijf is een marktleider op gebied van dakbedekking in kunststof, isolatie en gerelateerde bouwproducten.

Richard Groenendaal vind het parcours zwaar maar eerlijk. In zijn periode was de grote trap er niet. Parcoursbouwer Adrie moest noodgedwongen wat aanpassingen doen., wegens bouwwerkzaamheden op het hoogste punt. De fietsbrug is ook iets breder en wat strakker. Zo komen we aan een afstand van ongeveer 3km met allemaal natuurlijke hindernissen behalve de trap en twee extra balkjes. Balkjes zo werd gezegd om een der sponsors tegemoet te komen. Het is zeker een parcours dat beïnvloedbaar is door het weer.

Tenslotte de toekomst . Het comité en de burgemeester van Woensdrecht-Hoogerheide willen dolgraag nog 1 x het wereldkampioenschap naar de Brabantse Wal halen. Dan zouden ze met het huidige comité er drie op hun conto hebben. Het is een dure aangelegenheid. Minimaal kost het je aan de UCI ongeveer 410.000 Zwitserse Franken. Een groot voordeel is dat Hoogerheide bij de UCI staat aangeschreven als het model hoe het moet. Dus er is een bod voor 2022 of 2023.

DSC_0001

Alle verdere info over de wedstrijd: www.gpadrievanderpoel.nl

Tekst en foto’s : Gust Charrin