In hartje zomer kreeg het Rivierenhof The Green Flag  toegewezen. Maar in het Verenigd Koninkrijk wil de organisatie zowel de Britse parken als de buitenlandse nog laten genieten van een speciale erkenningsprijs: The Green Flag People’s Choice Award.

Geen angst de Britse parken nemen het onderling tegen elkaar op ( zijn er bijna 2000!)  De buitenlandse genomineerden komen uit Australië , Spanje , Verenigde Arabische Emiraten en…….. ons Rivierenhof.

Allen nu stemmen hoor , wel maar een stem per pc. Je kan dit doen tot 14/10/210/2018 op :

http://www.greenflagaward.org.uk/park-summary/?park=3305

Als opfrissing de Green Flag  inhuldiging :

DSC_0042

Het Rivierenhof heeft zijn Green Flag!

 

Het provinciaal groendomein Rivierenhof heeft als eerste in Vlaanderen de internationale Green Flag Award binnengehaald. Dit is als een Michelin ster ontvangen. Een Green Flag Award krijg je na een prestigieuze keuring die een (h)erkenning en beloning uitreikt voor kwalitatief beheer van openbare groene ruimtes.

Toen Peter Verdyck, directeur provinciale groendomeinen regio Antwerpen in Liverpool een congres over parkbeheer volgde kwam hij in contact met de Green Flag Award organisatie. Deze bestaat over het Kanaal sinds 1996 en is in feite een uitvloeiing van de “ Keep Britain Tidy “ beweging. Zij belonen openbare parken en groene plaatsen na een grondige controle en volgens criteria met hoge standaard waarden. Ze leggen de lat voor goed parkbeheer zeer hoog. Sinds kort beoordelen en belonen ze ook buitenlandse parken en groendomeinen.

Voor het Rivierenhof was het motto altijd werken aan een beter plan. De visie van het management plan was een combinatie tussen ecologie en recreatie en tussen tuinen en ongerepte natuur. Het management plan werd verzonden naar Engeland en een jury is het park komen controleren. Met trots mag Peter en zijn team zeggen dat het op 19 juni vanaf de eerste maal raak was. Zonder herexamen slaagde het Riverenhof erin om goed te scoren op de 27 criteria. Deze criteria gaan van wegbewijzering over recyclage , welkomheidsgraad over duurzaamheid tot hygiëne en publieke toiletten. Een totaal concept dus. De toetsingscommissie heeft ook gepraat met de werknemers die dagelijks het Rivierenhof ondersteunen. Het gebeurt zelden dat een eerste aanvraag zo sterk is Het kwaliteitslabel uit het land der parken was een feit en nu op 16 juli mocht Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor groen – en recreatiedomeinen de vlag aan de vlaggenstok bevestigen voor het kasteel Rivierenhof.

Zoals een Michelinster moet men ook de vlag kunnen behouden en niet zomaar op zijn lauweren rusten. Controle zal er zijn vanuit de organisatie maar ook coaching bezoeken door hun experten. Een ambitie die keer op keer moet worden waargemaakt. Wie geen positieve evolutie of vooruitgang maakt, loopt immers het risico geen Green Flag Award meer binnen te halen.

Dat er zeker al verder wordt gedacht werd geuit door de directeur van de groendomeinen. Misschien kunnen andere provinciale groendomeinen ook ooit in aanmerking komen voor de groene vlag? Voorbeelden zijn Kessel of het Vrieselhof te Oelegem.