BURG LANDSHUT, burchtruïne in BERNKASTEL-KUES (Duitse Moezel): vernieuwde site

 

Als je in de omgeving komt van het populaire stadje Bernkastel-Kues merk je al snel de burchtruïne die hoog boven het stadje uittorent. Het is Burg Landshut met de resten van een van de oudste burchten van de Moezelstreek.

De geschiedenis gaat terug tot 1277, het jaar waarin een burcht gebouwd werd in opdracht van de aartsbisschop van Trier, en dit op de resten van een vesting ten tijde van de Romeinen. In 1692 werd de burcht door een fatale brand verwoest en een groot deel van de kostbare bezittingen ging verloren. Enkel de toren en resten van muren bleven behouden. Hieruit bestaat nu net de charme van deze site, die na een werk van verschillende jaren totaal vernieuwd is.

286C7678

Enkele goed bewegwijzerde wandelpaden brengen je naar boven, op een hoogte van meer dan 200 meter boven het stadje. Wie de klim te steil vindt kan met de Burg Landshut Express, een toeristisch treintje, de site bereiken. Eenmaal boven geniet je van een prachtig panorama over de loop van de Moezel, het stadje en de omliggende natuur met wijngaarden en bossen. Je bent verrast door de geslaagde heraanleg en restauratie van het complex. Je kunt een rondgang maken en de toren bezoeken, panelen geven op bepaalde plaatsen wat uitleg. Aan de voorzijde heeft men een grote glazen wand aangebracht, die deel uitmaakt van een restaurant dat smakelijke gerechten aanbiedt en waar je tezelfdertijd van het uitzicht kunt genieten.

286C6013

Moselauemfest 2017

Informatie Bernkastel-Kues (algemeen en Kerstmarkt 2018) : herman.taelman@skynet.be

Foto’s : A. Feller