Herinwijding Britse grafstenen

DSC_0048

 

Onder een stralende nazomerszon was er op dinsdag 9 oktober een dubbele herinwijding van Britse grafstenen op CWGC begraafplaatsen in West Vlaanderen. Voor dit jaar zullen het denkelijk de laatste zijn. De toekenning van een naam op een zerk gebeurd nooit door heropgraving. Meestal is er een accurate opzoeking via dagboeken , militaire documenten en foto’s. Dit werk kan soms jaren duren.

De eerste herinwijding ging door op de grote CWGC begraafplaats van Hooge Crater , niet ver van Ieper.

DSC_0002DSC_0009

 

Lt. John Gilles was na zijn medische studies in juli 1914 in dienst getreden bij de RAMC ( Royal Army Medical Corps) en in oktober 1914 aangekomen in Zeebrugge. Onmiddellijk zag hij actie in de Eerste Slag van Ieper. Tijdens de verzorging van een gewonde dicht bij Geluveld werd hij samen met zijn verpleger gedood op 29 oktober. Op de begraafplaats van Hooge Crater was er een graf met de inscriptie : Unknown Lieutenant of the RAMC. Men heeft nu voldoende bewijzen dat het om John Gillis gaat. Er is ook een grote kans dat de onbekende eerste korporaal , liggende in het graf ernaast , zijn hulpverpleger was. Dit wordt verder onderzocht. De herinwijding begon om 10:00u. en werd verzorgd door militairen van de RAMC en een legeraalmoezenier. Zoals altijd was er de uitvoering van The Last Post en het neerleggen van kransen. Een achterneef van John woonde als familie de plechtigheid bij.

DSC_0014DSC_0023

In de namiddag werd om 14:30u de ceremonie herhaald door hetzelfde team , maar nu op de burgerlijke begraafplaats van Stasegem , bij Harelbeke. Hier liggen op een apart CWGC plot 23 Britse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. In oktober 1918 , drie weken voor het einde van de oorlog, kreeg het Worcestershire Regiment de opdracht om Stasegem te bevrijden. Hierbij sneuvelde Lance Corporal Leonard Thomas Courtney. Als burger was hij een begenadigd tekenaar en werkte bij een aardewerk bedrijf in Engeland als ontwerper. Nu is men zeker dat hij in Stasegem ligt als Lc. Corporal 4th. Battalion The Worcestershire Regiment. Een achternicht van Leonard was aanwezig als familie.

DSC_0060DSC_0054DSC_0061

Beide soldaten stonden als vermist –zonder gekend graf respectievelijk aangeduid op de Meense Poort ( John ) en Tyne Cot Memorial ( Leonard ) Deze aanmerkingen worden later op gepaste tijd verwijderd. John werd 24 jaar oud , Leonard 23.

 

 

Tekst en foto’s: G. Charrin