Historisch Greenwich

Greenwich is in vergelijking met Centraal-Londen nog een oase van redelijke rust. ‘Greenwich’ is een verbastering van “green reach” (groen stuk land) en een terechte naam voor dit prachtige parklandschap. Je kan naar Greenwich gaan met de rivierbus of via de DLR ( Docklands Light Railway). Je kan gebruikmaken van het station Cutty Sark, of reeds bij Island Gardens afstappen en via de Greenwich Foot Tunnel een stukje lopen naar Greenwich. Deze voetgangerstunnel heeft veel gelijkenissen met onze voettunnel onder de Schelde.

Bekijk zeker de twee Victoriaanse torentjes bij de in- en uitgang. Het Old Royal Naval College, waarvan een deel behoort tot de University of Greenwich, is nog gebouwd door Sir Christopher Wren, de maker van onder meer de St. Paul’s Cathedral. De structuur is gebouwd in twee delen om het rivierzicht niet te belemmeren vanaf Queen’s House. Dieper in het park ligt het National Maritime Museum. De zee heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Britse geschiedenis zowel naar verdediging als naar expansie. Het museum vertelt over het maritieme erfgoed door middel van modelvaartuigen, echte vaartuigen, schilderijen en massa’s memorabilia. Je gaat terug in de tijd met de eerste eenpersoons lederen vissersbootjes tot modellen van galjoenen uit de tijd van koningin Elisabeth. Ook is er aandacht voor de handel en sommige expedities. Veel aandacht voor de Poolexpedities van onder meer Captain Scott.

DSCN1877DSCN1864DSCN1866

Hoogtepunten zijn o.a. de koninklijke sloep, gebouwd voor prins Frederick in 1732 en bekleed met vergulde zeemeerminnen en schelpen en het uniform van Lord Horatio Nelson dat hij droeg toen hij neergeschoten werd bij de Slag van Trafalgar in 1805. Nog steeds zichtbaar zijn de bloedsporen en de kogelinslag. Je kan in het museum ook interactief veel te weten komen over het effect van de oceanen op ons leven. Soms zijn er tijdelijke tentoonstellingen, hiervoor moet je echter extra betalen. Het gewone museum is gratis, toch is een algemeen ticket voor alle attracties in Greenwich Park aan te raden.

Naast het Maritime Museum is er het elegante Queen’s House. Dit “House of Delight” zoals het genoemd werd, is gebouwd rond 1638 door Inigo Jones in zuivere palladianstijl. Oorspronkelijk was het voor Anne of Denmark, de vrouw van koning Charles I. Zij stierf echter voor het af was en Charles’ tweede vrouw, koningin Henrietta Maria nam het over als haar zomervilla. Het huis is recent volledig gerenoveerd en binnenin vind je een enorme collectie aan schilderijen over de geschiedenis van zowel Greenwich als Londen. Blikvanger is de spiraalvormige tulptrap in gietijzer die zich kronkelend naar boven buigt zonder centrale steun.

Na een fikse wandeling door het park, soms begeleid door de grijze eekhoorns die het park bevolken, kom je op het hoogste punt. Hier word je tweemaal beloond. Het zicht is werkelijk adembenemend. Je ziet de Thames kronkelen rond het Isle of Dogs in een halve cirkel en het gebied rond Canary Wharf op de Docklands spreidt zich voor je uit. O2 Arena, The Emirates Cable, je kan het allemaal bewonderen vanaf hoog boven het park. Hier is ook het beroemde Greenwich Observatory, waarvan het oudste gebouw ook door Wren gemaakt is. Het observatorium wordt niet meer gebruikt, dit is verhuisd naar Sussex, maar je kan je nog altijd laten fotograferen op de meridiaan die de oostelijke en de westelijke hemisfeer in tweeën snijdt. In 1884 werd GMT (Greenwich Mean Time) de basis voor de tijdmetingen in bijna de hele wereld. Het hoofdgebouw is nu een museum over tijd en astronomie. Buiten aan de muur een unieke 24 u klok waaronder ook alle oude Britse maten staan zoals foot, inch, …

Naast het observatorium is er op de esplanade het standbeeld van generaal James Wolfe. Het standbeeld is een schenking van het Canadese volk. Wolfe was de bevelhebber van de Britse troepen die in 1759 de Fransen, onder leiding van de Markies de Montcalm versloegen op de hoogten van Quebec. Wolfe werd hierbij gewond en stierf op 32-jarige leeftijd. Zijn standbeeld staat hier in Greenwich omdat hij in de familiekelder van een lokale kerk begraven is. Veel meer over James Wolfe kom je te weten in het ouderlijke huis van de familie in Westerham in Kent. Het heeft de naam Quebec House en is in handen van de National Trust.

DSCN1868

Wandel zeker eens rond in Greenwich Village zelf. Greenwich Market in het hartje van historisch Greenwich heeft enkele dagen per week een kunst- en ambachtmarkt en je vindt er ook wat detailwinkels en eetgelegenheden. The Trafalgar Tavern is een oude rivierpub in de stijl van Charles Dickens die door de schrijver vereeuwigd werd in zijn boek “Our Mutual Friend”.

Info over Greenwich: www.visitgreenwich.org.uk

Voor de musea: www.rmg.org.uk