Simply Red live in Rosso

Simply Red bracht op 23 november een live CD en DVD uit via BMG. Het concert werd opgenomen in de Amsterdamse Ziggo Dome onder begeleiding van een 40 koppig orkest. De set list weerspiegelt hun indrukwekkende carrière, inclusief de klassieke hits ‘Holding Back The Years, ‘Stars’, ‘Fairground’ and ‘If You Don’t Know Me By Now’. De fans kregen reeds een filmisch voorsmaakje op 12 november wanneer het concert te bekijken was wereldwijd in cinema’s op groot scherm met een verbluffend 5.1 surround geluid.

Zanger Mick Hucknall heeft een unieke stem en hij scoorde met Simply Red, 5 nummer 1 hits in Engeland en verkocht meer dan 60 miljoen albums.

‘Symphonica in Rosso’ is een jaarlijks event in Nederland, waarbij in 2017 Simply Red te gast was. Mick Hucknall, die zich ondertussen een rustiger imago kan aanmeten, en sympathieker dan ooit, licht even toe op de vooravond van de release.

De concertopnames in de Ziggodome zijn majestueus ingeblikt, je stem bleef verschillende decennia ongewijzigd.

Inderdaad, de live beelden, het artwork, het is een symbiotisch geheel om fier op te zijn en ja….mijn stem heeft misschien met de jaren enkel wat meer bas. (lacht)

Bestaat er zoiets als een eighties succesformule? Vele bands uit die tijd doen het nog altijd zeer goed.

Het is een abstract gegeven, succes is moeilijk te definiëren, ik kan het niet verklaren.

Waarom ging je in op de uitnodiging voor dit symfonisch event, hopelijk niet alleen omwille van ‘Rosso’?

Ik had ooit de eer om met het London Symphony Orchestra op te treden tijdens de Millenium nacht in 1999, die herinnering heb ik altijd gekoesterd, en als je dan nog eens de gelegenheid krijgt met Symphonica in Rosso, was ik meteen verkocht. Het zingen, terwijl je gedragen wordt door zo’n indrukwekkende arrangementen, daar doe ik het voor. Er ontstaat een soort magie, een onzichtbare communicatie tussen mezelf, de dirigent en het orkest. A huge sound.

Ook de Night of the Proms in Antwerpen staat nog in mijn geheugen gegrift, mooie herinneringen aan de plaatselijk crew en aan de wandelingen die ik in de stad maakte.

Het nummer “Say you love me”(song voor Unicef project), nu meer emotioneel geladen, nu je een dochter hebt?

De schoonheid van dit nummer tovert een spontane glimlach op mijn gezicht.

De set list afficheert ook Sinatra songs.

“My Way” en “It was a very good year”, het zijn geniale nummers waarop je mooie arrangementen kan bouwen, ik vond dat ze niet mochten ontbreken.

De Simply Red fans gingen op 12 november naar de bioscoop voor de première van het concert, ook een kaartje gekocht?

Ik treed David Bowie bij in zijn filosofie : “ Sta niet stil om naar jezelf te kijken, maar wees al bezig met het volgende project. En dat doe ik dan.”

RED is een constante in je leven, een rode Vinyl Box, je haardos, de rood-wit kleuren van Manchester United…..

Ja, mijn haar moet zeker rood blijven, de fans verkiezen immers Simply Red boven Simply Grey! (lacht)

image00001_Dean Chalkley4image00002_Dean Chalkley

Speel je nog gitaar?

Ik ben niet de beste gitarist, af en toe waag ik me er nog wel aan. Het staat nog steeds altijd in mijn vizier, zoals nu tijdens het interview.

Je woonde ooit in Sicilië, je huis en wijngaard zijn inmiddels verkocht, maar kan je ons een kwaliteitswijn aanraden?

We zijn al een tijdje weg uit Sicilië, we verhuisden terug naar Engeland voor de opvoeding en onderwijs van onze inmiddels 11 jarige dochter. En de Etna Rosso moet je zeker eens proberen.

Sarah Brown was anno 2003 backing vocal bij Simply Red, ondertussen al jaren een gevestigde waarde bij Simple Minds.

Een zangeres met zoveel kwaliteiten, trouwens ik introduceerde haar bij Simple Minds, toffe kerels trouwens.

 

Alle info: www.simplyred.com

 

Tekst : Peter Minnebo ,foto’s : Dean Chalkley .