The Museum of Kent Life

Niet ver van het stadje Maidstone in Kent (afslag 6 van M 20 autosnelweg) ligt het “Museum of Kent Life”. Je kan het een Bokrijk van Kent noemen, op een ietwat kleinere schaal. Het oude domein, Cobtree Estate genaamd, werd in 1966 aangekocht door de stad Maidstone samen met het graafschap Kent. Op de terreinen bestond reeds Sandling Farm, een werkboerderij die terugging naar 1555. Grondige restauratie en het aanschaffen van andere gebouwen leidden in 1985 tot de opening van het openluchtmuseum van 12 hectare.

Erfgoed, nostalgie en familieontspanning gaan hand in hand. Historische gebouwen uit de omgeving werden gered van verval en totale afbraak en steen per steen weer opgebouwd op het domein. Hop was en is nog steeds belangrijk voor Kent, dus een uniek werkend “Oast House” waar de hop door een koolvuur gedroogd wordt, kon niet ontbreken. De geschiedenis van voedselproductie en boerderijerfgoed wordt leerrijk uitgebeeld in een nog werkende traditionele boerderij met alle bekende dieren, waarbij het voor de kinderen ook zeer leuk is om interactief mee te doen met o.a. eieren rapen of lammetjes de melkfles geven.

Het oudste huis, Petts Farmhouse, dateert van 1870 en is volledig heringericht in zijn Victoriaanse hoedanigheid, geest incluis!

De Hoppers’s Huts zijn tijdelijke verblijfplaatsen van juist voor en na de oorlog voor de honderden families die in september naar Kent kwamen om wat bij te verdienen met het plukken van de hop. De verschillende hutten weerspiegelen trouwens goed de verschillende periodes.

Een dorpsplein met kerkje en dorpshal geven een kijk op het toenmalige leven. Ook aandacht voor de levensomstandigheden gedurende Wereldoorlog II met de nadruk op de wijze van shoppen in de moeilijke periode juist na de oorlog, toen bijna alleen ingrediënten werden verkocht in het traditionele bruine papier en de mensen zo inventief waren om maaltijden te maken met alle restjes die ze maar vonden.

De vintage tearoom is trouwens volledig in de stijl van de jaren ’50. Geuren en kleuren vind je in de “Kentish Garden” met een kruidentuin, hopplantage en verschillende boomgaarden met fruit. Voor de kinderen outdoor en indoor speelgelegenheid.

Ook aandacht voor een serie die gedurende enkele jaren een succes was op de Britse tv (Yorkshire Television, onderdeel van ITV) tussen 1990 en 1993. “The Darling Buds of May” is een verhaal uit 1957 naar een bestseller van H. E. Bates over het leven van de familie Larkin in het landelijke Kent van 1950. De serie werd voor een groot deel op het domein zelf opgenomen en voor hen die de serie kennen, twee van de hoofdrollen werden gespeeld door aankomende vedetten. David Jason die later Inspector Frost werd en er was een eerste prille rol voor de nog jonge en toen nog niet bekende Catherine Zeta-Jones, de latere mevrouw Michael Douglas.

Een originele Sheperd‘s Hut tussen de boomgaarden was voor ons weer een verwijzing naar ons verblijf in Meon Springs verleden jaar.

Elk seizoen is ook anders door de verschillende thema-activiteiten. De handige plattegrond en een verwijzing naar het daggebeuren krijg je mee bij de ingang.

Je leert ook nog het verschil tussen Men of Kent en Kentish Men: volgens de traditie leven ten oosten van de rivier Medway de Men of Kent en ten westen ervan de Kentish Men. Trouwens voor vrouwen hanteert men de term Maid of Kent en Kentish Maid. De Medway stroomt in de buurt.

Alle info over het museum vind je op www.kentlife.org.uk en voor de overtochten op www.poferries.com.

DSC_0329DSC_0331DSC_0335DSC_0336