Meestal strik je een voetballer voor een kort gesprek over de match die juist voorbij is of over de match die gaat komen. Toch wat saai en voorspelbaar, dachten we en daarom namen we even tijd om met Antwerp voorspeler Tuur Dierckx een gesprekje te voeren over ‘Zijn Broechem’.

Je bent een rasechte Broechemnaar?

Geboren ben ik in Mechelen, de ouders aan moeders kant waren van Mechelen, maar voor de rest ben ik een rasechte Broechemnaar. Ik woon nu ook terug bij mijn ouders in Broechem na mijn verblijf in Brugge. Onlangs heb ik wel een appartement in Antwerpen gekocht, maar ik kan er pas in mei in. Ik vind het belangrijk om dicht bij de mensen te zijn waar ik me goed bij voel. Dan kan ik ook beter functioneren.

Is Broechem veranderd?

Zoals overal is er veel bijgebouwd, iets wat je niet kan tegenhouden denk ik. Ik herinner me toen ik vroeger van thuis naar de lagere school fietste, ik open weilanden passeerde, dezelfde weg is nu compleet volgebouwd. Toch zijn er nog typische, rustieke plaatsen hier in Broechem, bv. de Bistweg.

Je hebt dus een enorme binding met Broechem?

Absoluut. Ik ben begonnen bij de jeugd van Broechem, waar ik van 5-jarige tot 8-jarige speelde. Met mijn jeugdvrienden van de lagere school heb ik nog steeds een hechte band. Met een vaste vriendengroep zien we elkaar nog wekelijks. Ik was ook trouwens drie jaar bij de scouts in Ranst. Op 14-jarige leeftijd ben ik van Westerlo naar Club Brugge gegaan. Hier zat ik op internaat en daarna bij een gastgezin. In het weekend probeerde ik wel telkens naar Broechem te gaan. Nu met de transfer naar Antwerp is het een beetje thuiskomen, het geeft een goed gevoel terug te komen naar de rust, even weg van het drukke leven en de haastigheid van de maatschappij.

Broechem, een kweekvijver voor talent?

Kan je zeker zeggen, Jurgen Cavens, Mon Goris (ook een oud-Antwerp speler), Nathan Goris, nu op de bank bij Lierse, noem maar op. Toen ik 8 jaar was, zijn we met 4 spelers naar Lierse gegaan. Broechem, alhoewel een kleine ploeg, staat bekend om zijn jeugdwerking en met veel jeugdspelers kom je ook aan veel talent.

Buitenlandse ambitie?

Die ambitie heeft elke voetballer. Het hangt echter af van de omstandigheden, het moment, waar naartoe en de familiale omstandigheden. Nu, een avontuur in China bv. zie ik niet zitten. Zeker niet als je daar in je eentje zit.

Hier thuis zijn, zal je ook wel geholpen hebben in je aanpassingsperiode bij Antwerp?

Jazeker. Het heeft me geholpen om het proces te versnellen, in Brugge stond ik er alleen voor. Het was positief om die moeilijke aanpassing te verwerken in je vertrouwde omgeving. In Brugge bracht ik het nooit tot titularis en moest ik rekenen op de occasionele invalsbeurt. Nu, sinds enkele maanden, ben ik voor het eerst in mijn carrière een vaste waarde in het team. Mijn beste niveau moet nog komen, we hebben het niet meer in eigen handen (dit interview vond plaats juist na de wedstrijd tegen Lierse). Volgend jaar, het jaar van de waarheid zowel voor Antwerp als voor Tuur denk ik.

Tot slot, Tuur, nog een kleine quiz over je Broechemkennis: Broechem, Ranst en Emblem maken samen met nog een vierde gemeente het postnummer 2520. Welke gemeente?

Oelegem

Hoe heet de burgemeester?

Hier moet ik passen. (nvdr. Lode Hofmans)

Hoe heet het speciale bier uit Oelegem?

Nog maar pas als geschenk gekregen, Titsenbier.

Wat is de naam van de multifunctionele zaal aan de grote weg?

Den Boomgaard

¾ geslaagd Tuur!

 DSC_0510DSC_0511