Hoffelijkheid in het Park

 

 

Het Rivierenhof is onlangs verkozen door het publiek tot 1 van de 10 beste parken ter wereld. Er is een goed contact tussen parkgebruikers, buurtbewoners en bezoekers. Een aangename hof waar iedereen zich tegelijk goed kan voelen. Toch is er altijd mogelijkheid tot verbeteren of aanpassen.

De drukte is ook directeur Peter Verdyck niet ontgaan. Rekening houden met elkaar is primordiaal. Er zijn de oudere mensen op de bank, de wandelaars, de joggers, de kindjes met een ijsje, de dierenliefhebbers. Hiertegenover staat echter ook een batterij aan fietsers van allerlei pluimage. Recente metingen ter hoogte van het Sterckshof waar verschillende fietsroutes elkaar tegenkomen hebben een enorm volume aan fietsbewegingen opgetekend. Een record voor Vlaanderen.

Om conflictsituaties te vermijden gaat men over tot sensibilisering. “ Je bent welkom maar wees hoffelijk”. De eenzame fietser is zeker niet alleen! Een verwijzing naar het lied van Boudewijn de Groot: “ Hoe sterk is de eenzame fietser”.

Een kleinschalige campagne in het Te Boelaerpark zorgde ervoor dat  Rivierenhof een mooi plan kon uitrollen. Buurtregisseurs, District Deurne, het park en politiezone Antwerpen sloegen de handen in elkaar.

Je kan in feite van een driestappen plan spreken.

  • Aan de belangrijkste ingangen en drukke punten komen er zogenaamde “sandwichborden” om aan te sporen tot hoffelijk gedrag, snelheid aanpassen en hoe je te gedragen. Op de Parkweg is er ook een snelheidsmeter.
  • Een volgende fase speelt zich af tussen 7 en 13 maart. Parkwachter en buurtwerkers zullen de fietsers aanspreken. Niet alleen degenen die zich als snelheidsduivels gedragen of ongepast rijden, maar ook degenen die zich aan het reglement houden gaan een bedankje krijgen. De buurtwachters gaan ook geschenken uit reiken.
  • In de derde fase vanaf 14 maart zal ook de politie controleren en kunnen er pv ’s komen.

De nieuwe gedeputeerde , Mireille Colson , bevoegd voor recreatie- en groendomeinen had haar eerste bezoek aan het Rivierenhof en besloot met te hopen dat iedereen zich gedraagt als hoffelijkheidsambassadeur van het park.

Tekst & foto’s: Gust Charrin.