De Grote Goesting

 

Het Lekkere Westen is het themajaar voor Westtoer. Dit gaat over de vier regio’s van West-Vlaanderen. Misschien mogen we wel zeggen dat van die vier regio’s de Westhoek het smaakparadijs is. Daarom keert: “ De Grote Goesting” weer terug als toeristisch topthema voor 2022 in de Westhoek. Streeklekkernijen en bijzondere ervaringen met een hele reeks belevingen.

Goesting dekt vele ladingen en toch ook zo’n mooi woord. Volgens Valérie Heyman, regiomanager Westhoek, een van de mooiste uit onze taal en zeker te koesteren.

Westtoer maakt er een “ krachttoer “van in 2022 om in geuren en kleuren je uit te dagen door het strelen en verwennen van je zintuigen, met vooral de nadruk op je smaakpapillen.

De Westhoek koos ook voor een ambassadeur die een hart heeft voor haar streek. Maaike Cafmeyer is puur Westhoek. We zagen haar in Reizen Waes Vlaanderen zweven met de zetellift Cordoba boven de wijngaarden van het Heuvelland maar we kennen haar ook als Chantal, de politievrouw uit Wijtschate in eigen Kweek I & II. Trouwens zien we haar dit jaar terug op de VRT wanneer Chantal de hoofdrol speelt in een nieuwe vervolgserie.

Grote Goesting heeft dit jaar een uniek aanbod voor elke goesting!

Een waaier een beleving:

Een unieke wijnbeleving nu meer en meer wijnbouwers zich inzetten op toerisme. Een ruim aanbod gaande van degustaties en diners met wijnbouwers tot de Open Wijngaardfeesten begin juli.

Nieuw zijn de zogenaamde “ diners insolites” of dineren op bijzondere locaties. Met chefs uit de streek, soms beperkt, soms in grote zaal. Ook de streekproducten uit Noord-Frankrijk komen hier aan bod.

De samenwerking met Frans-Vlaanderen zet zich ook verder bij “ Tournée locale”. Bierbeleving, sinds jaar en dag belangrijk in de Westhoek. De volkscafés hier zijn uniek. Op 18-19 juni is er het “ Weekend van het volkscafé. Hier zetten 80 authentieke cafés ( 60 in de Westhoek en 20 over de grens) hun deuren open. Bier verbindt mensen op een mooie manier. De aantrekking van Vleteren op bierliefhebbers valt niet te onderschatten. Vleteren is in 2022 met Tournée Trappiste op 11-12 juni een bierfestival rijker. Elf erkende trappistbrouwerijen hebben hun medewerking toegezegd. De westhoek is een bij uitstek kwalitatieve bierregio die op wereldvlak hoge ogen gooit. Gedurfde bieren van Brouwerij Deca te Woesten zijn er een goed voorbeeld van.

Er komt een promotiecampagne rond een ruim aanbod aan Fietsen en Wandelen in de Westhoek. Er zijn enkele nieuwe lange-afstandswandelingen in het aanbod. Culinair kom je hier zeker ook aan je trekken met onder andere een wandeling in september over de vesten van Ieper met een lekker toemaatje.

Nu corona duidelijk op de terugweg is hoopt men na twee jaar afwezigheid terug de Britse toeristen te kunnen ontvangen. Het “Great War Tourism” samen met de culinaire geneugten kan terug tot ontplooiing komen. Zoete zondes, scones, koekjes, cakes, koffie en thee. High tea? Kan het nog Britser? Deze “afternoon delights kunnen nu ook op verschillende plaatsen in de Westhoek.

Tot slot kunnen we niet naast de vele gepassioneerde streekproducten. Proef ze of neem ze mee! Van Alveringem met zijn heerlijk is van “ La Glace de Fie ( dat we verleden jaar ontdekten) tot Zonnebeke met zijn Léonie bier. En er is nog zoveel meer: de Picon uit Mezen of de heerlijke kaas met selder uit de Walhoeve langs de Lovaart te Beauvoorde waar de geur heerlijk is of authentieke gerechten degusteren vanuit de hoogte turend over de hopvelden bij Bar Bernard – boven de Brouwerij St. Bernardus.

Praktisch is er de handige inspiratiegids en een inspiratiemagazine.

Alle verdere info www.toerisme:westhoek.be

www.toerismewesthoek.be/grotegoesting

Ga naar de bron van al dat lekkers dat de Westhoek te bieden heeft!