Anneleen Bru , a Happy Cat Lady

 

In November 2017 verscheen van Anneleen Bru het boek” I love happy cats” , een handleiding voor een gelukkige kat. Sedertdien zijn er al ongeveer een 10.000 boeken over de toonbank gegaan. Een goeie reden om met Anneleen een babbeltje te doen. Dit deden we na haar signeersessie bij boekhandel De Standaard te Mortsel.

DSC_0020DSC_0022

-Wie is Anneleen?

Ik ben van opleiding licentiaat communicatie wetenschappen. Toen ik aan mijn thesis moest beginnen wist ik in feite nog niet wat ik zou doen. We kregen wel wat ideetjes en titels van onze profs en de docent psychologie was eigenlijk een dierenpsycholoog. Ik had juist een kat aangeschaft en dacht laten we iets maken” gewoon thuis over mijn kat”. De thesis handelde over asielproblematiek ,communicatieproblemen en gedragsproblemen. De volgende stap was een postgraduaat van drie jaar aan de Universiteit van Southampton waar ik enkele jaren later kon afstuderen als Master in Companion Animal Behaviour Counselling. Ik kon deze hele studie doen in een part time programma zodat ik nog wat kon bijwerken om de studies te betalen.

-Hoe ging het verder?

Ik ben nu gedragstherapeut gespecialiseerd in huiskatten. Vrijwel onmiddellijk ben ik gestart vooral om ervaring op te doen. Niemand deed zulke job op dat moment en zo kon ik mijn eigen stijl er in vinden. Zelf ben ik van nature ook autodidactisch. In 2008 richtte ik Felinova , mijn bedrijf op. Met het bedrijf geef ik onder meer consultaties , lezingen en opleidingen over kattengedrag en training. Zowel particulieren en organisaties als bv. dierentuinen bereik ik. Het aan huis komen doe ik veel minder , ik raad de mensen eerst aan het boek door te nemen en zo eventueel al oplossingen te vinden . Dit kan ook louter preventief zijn. Het hoofddoel is steeds het welzijn van de kat.

-Hoe benoem je je klanten ?

Mijn klanten zijn representatief voor de kattengemeenschap. Tien jaar lang heb ik mijn klanten leren kennen. Het is jammer dat er nog dikwijls een onderscheid wordt gemaakt: iemand die een hond als huisdier heeft is een hondenvriend maar een persoon met een kat ( meestal een dame) is steevast een crazy cat lady. Dit is onzin en klopt niet , het zijn meestal lieve , zorgzame , intelligente en sociale vrouwen van alle leeftijden. Noem ze voor mij maar “ happy cat ladies “.

-Geschiedkundig gaat de kat ook al lang mee?

7000 jaar geleden werd de kat reeds aanbeden door bv. de Egyptenaren en vind men verhalen waar de kat reeds samenwoonde met zijn baasje. De kat heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Zie maar eens hoeveel gezegden erover katten gaan: Kat uit de boom kijken of Er is geen kat die ernaar kijkt.

-Via je studies in Engeland heb je ondervonden dat ze er een andere visie op nahouden?

Zeker. Er heerst een andere cultuur. Hoeveel mensen later erginder geen legacy achter aan bv. The Cat Protection liefdadigheidsorganisatie. Zo steunen ze een hele organisatie die dan ook kan rekenen op veel personeel. Hier zijn de mensen er bijna niet mee bezig.

-Is het boek een mixte van wetenschap en psychologie?

In het boek is er maar 1 x gerefereerd naar een wetenschappelijk werk. Het was niet mijn bedoeling om zwaar te refereren. De klant heeft hier geen boodschap aan. In mijn 10 jaar heb ik veel geabsorbeerd en hiermee wil ik naar buiten komen. Je hebt in deze literatuur in feite drie niveaus: wetenschappelijk werk  , tekstboeken gebaseerd op wetenschappelijke werken en schrijvers van tekstboeken die populair materiaal schrijven.   Je hebt echter ook populaire boeken van mensen die geen wetenschappelijke basis over het onderwerp hebben. Deze zal ik zelf nooit raadplegen , je krijgt er geen flow van. Anekdotisch maak ik tijdens lezingen soms gebruik van populaire werken met een achtergrond om het aan iets te linken.

-Een kat , een dier voor binnen of buiten?

Dit is geen zwart – wit verhaal. Noem het maar zeer grijs. Een kat is een opportunistische jager. Dit is het instinct van de poes. Daarentegen heb je het gevaar( drukke wegen , vergif enz.) De eigenaar zal zelf moeten beslissen , let wel de reden om een kat binnen te houden moet wel gegrond zijn. Iemand die zegt ik heb een raskat ,dat is zever. Die raskat heeft hetzelfde instinct als de tijgerkat van de buurman die hij uit

het asiel heeft gehaald. Zorg voor een goede balans. Voorzie zeker alles wat ze buiten zou vinden ook in huis.

-Een kat individueel houden of toch meerdere exemplaren?

Hier ook gaan we spreken van een grijze zone. Het kan perfect om meerdere katten te houden mits wat inventief optreden. Van nature is het dier een solitaire jager , solitaire drinker en eter, solitaire slaper en” kattebakganger” en solitaire schuiler. Ze kunnen sociaal echter sterke banden hebben. Geef ze de kans om elkaar op een gezonde en fijne manier te leren kennen. Een goede introductie doet wonderen en hou wel in gedachte dat het tot drie weken kan duren eer de scherpe kantjes er afgaan en ze elkaar aanvaarden. Een voorbeeld is zeker niet alle eetbakjes naast elkaar zetten.

-Heb je verder nog schrijf ideeën?

Zeker . Eerst gaat er een werkboek komen dat de theorie van boek I volgt. De kattenliefhebber kan er zijn nota’s in kwijt. Beschouw het als een dagboek. Boek II gaat een verlengde worden van boek I en zou eind 2108 moeten verschijnen. Een derde boek wil ik maken over stress en gedragsproblemen. En ja in mijn achterhoofd zitten nog vele ideeën hoor.

Het boek zit vol tips en leest zeer vlot. Het soort van werk dat je op je nachtkastje kan leggen en rustig een hoofdstuk lezen. Neem enkele dagen later de draad op en geen nood je kan weer verder. Je vind een optimale harmonie tussen katten en hun baasje. De theorie achter hun gedrag wordt op een zeer begrijpelijke en vlotte manier uitgelegd. Meestal kom je zelf tot de bevinding dat de logica niet ver te zoeken is en dat is de zuivere sterkte van Anneleen haar boek.

Met dank aan Standaard Boekhandel Mortsel.

www.felinova.be

www.ilovehappycats.be

ISBN:9789082772203

[g1]