Ik Spring uit een Vliegmachien

 

Angst om te vliegen, iets wat veel onder ons is. Ik ken families die op vakantie naar Portugal gaan, moeder en dochter nemen de vlucht naar Porto, terwijl vader en zoon er een driedaagse tocht van moeten maken met de wagen. Wij gaan zulke bang hazen ontmoeten in het EWT theater.

Hier in Deurne zitten we al zowat in het midden, de derde productie van het seizoen en de eerste van het nieuwe jaar.

Ditmaal koos men voor een stuk van de Engelse auteur John Godler ( Fly me to the Moon). Bewerking en regie  door Frank De Kaey. Een  cast van maar liefst zeven waarvan er sommigen nog een dubbelrol te volbrengen hebben.

Laten we kort het verhaal schetsen: Marc ( Marc Verbruggen) en Mieke ( Ann-Mieke De Ruyter) zijn een doodnormaal koppel die graag op verlof gaan, vooral met de caravan. Ze willen eens wat anders en waarom eens niet gaan vliegen? Maar daar steekt het angstmonster een stokje voor. Ze besluiten samen een cursus te volgen om hun vliegangsten te overwinnen. Bij “ Vliegen met Vertrouwen “zijn ze aan het juiste adres. Denken ze want op de cursus gaan ze een uiteenlopende bizarre hoop mensen ontmoeten waar, laat ons eerlijk zijn, een hoek af is bij allen.

Daisy ( Daisy Thys), geraakt nooit op het vliegtuig zonder 80 % alcohol in haar thermos thee,  Ann ( Anne Van Opstal), is een jeugdig spring in het veld op zoek naar avontuurtjes,  Door ( Door Van Boeckel)  een vrachtwagenchauffeur die wacht op een zangcarrière in Spanje en Annik ( Annik Pauwels) een cursiste die hier al is voor haar 13e maal en het als sociaal tijdverblijf beschouwt om in contact te blijven met anderen. Paul ( Paul Maes ), is dan geen cursist maar blijkt de therapeut van dienst te zijn om de groep te begeleiden. Zijn manier van handelen is wel van een speciaal kaliber. Of iedereen er in slaagt om zijn vliegangst te overwinnen en losjes op een last minute kan stappen zie je aan het einde van het verhaal.

De hostess van dienst op de cursus is Kelly ( Anne Van Opstal) en de rare piloot Tanguy ( Paul Maes). Dus een dubbelrol voor beiden.

Een oplettend publiek heeft alras door dat de meeste acteurs een rol spelen met hun eigen naam. Een meesterlijk zetje van de regisseur om geen verwarring te creëren bij de twee dubbelrollen denken wij.

Ik Spring uit een Vliegmachien is een vlotte komedie met veel groepsdialoog. Het is geen deurenkomedie, er is er trouwens maar een op het sobere decor. Leuk is de interactie tussen de verschillende dialecten. Marc Verbruggen in het sterk Antwerps, Daisy Thys in haar eigen Oevels en Annik Pauwels met een Raymond Goethals achtig Brussels, dat recht uit de Marollen kwam. Volgens ons ook de drie acteurs die het stuk nog een extra meerwaarde geven door de tegenpolen die hun rolfiguren  zijn.

En als het buiten op de luchthaven nog flink onweert, maken ze elkaar nog zenuwachtiger.

Nog wat los EWT nieuws:

Dit stuk tot  te Deurne tot en met 26 februari. Nadien vanaf 17 maart al de vierde productie met “ Geluksnummers”, waar we Door en Daisy terug zien. En weer was er een acteur van ons EWT te zien in Thuis begin dit jaar. Annik Pauwels als malcontente buurvrouw van nieuwbouwers Judith en Dries. Proficiat Annik!

www.ewt.be

Tekst: Gust Charrin en foto Explosief.