Liberation Route Europe viert 10-jarig bestaan met lancering internationale herdenkingscampagne

Europe Remembers 1944-1945 gepresenteerd in bijzijn Frans Timmermans

‘Europe Remembers’ (Europa Herdenkt) 1944-1945’ is een internationale campagne die stilstaat bij onze gedeelde verantwoordelijkheid om vrede na te streven. De campagne valt samen met de aanloop naar de viering van 75 jaar bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog in 2019 en 2020. Centraal in de publiekscampagne staat het eren van veteranen en reflecteren op de vrijheid waarvoor zij zo hard gevochten hebben. Europe Remembers werd vandaag gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Liberation Route Europe partnerbijeenkomst in Brussel in het bijzijn van honderden aanwezigen, onder wie eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans en de internationale pers.

Europe Remembers is een initiatief van Stichting Liberation Route Europe en haar partners. De stichting, die in 2018 haar tienjarig bestaan viert, promoot de internationale herdenkingsroute Liberation Route Europe. De route beslaat momenteel negen landen en draagt bij aan wederzijds begrip door het bijeenbrengen van nationale perspectieven op de bevrijding van Europa door middel van educatie en het delen van kennis en ervaringen.

Stichting Liberation Route Europe herdenkt de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en stimuleert de burgers van Europa zich te verdiepen in deze belangrijke episode in de Europese geschiedenis. Het doel is om een gemeenschappelijk besef van het belang van vrijheid te creëren. Ga naar www.liberationroute.com voor meer informatie over Liberation Route Europe en haar doelen.

25 miljoen verwachte bezoekers

Het 75ste jubileum van het einde van de Tweede Wereldoorlog is een perfect moment om veteranen te eren. Europe Remembers 1944-1945 (www.europeremembers.com) is in het leven geroepen om eer te bewijzen aan de offers die zij gebracht hebben. Gedurende 2019 en 2020 zullen ter gelegenheid van het jubileum verschillende herdenkingen en activiteiten plaatsvinden in diverse landen. Met deze internationale publiekscampagne streeft Europe Remembers ernaar om ten minste 25 miljoen potentiële bezoekers te bereiken die de evenementen kunnen bijwonen. Het project vindt plaats in alle negen landen die op dit moment deel uitmaken van Liberation Route Europe. Daarnaast zal er voorafgaand aan de herdenkingsjaren een informatief WWII-portal worden gelanceerd.

“Met deze campagne willen we de aandacht vestigen op twee belangrijke herdenkingsjaren en het besef creëren dat vrijheid nooit als vanzelfsprekend mag worden beschouwd”, aldus Rémi Praud, directeur van Stichting Liberation Route Europe. “Het project zal bezoekers ook inspireren om meer te leren over de geschiedenis en op pad te gaan om de plekken waar het allemaal is gebeurd met eigen ogen te zien.”

Frans Timmermans

In een toespraak tijdens de bijeenkomst in Brussel stelde vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans dat de noodzaak om te herdenken “groter dan ooit” is. “We komen op het moment waar levende herinnering wordt vervangen door geschreven geschiedenis. Afstand in tijd heeft hetzelfde effect als afstand in ruimte: wat gebeurde, verdwijnt uit het zicht en mogelijke bedreigingen worden minder scherp waargenomen”, meent Timmermans.

 

“Laten we onze geschiedenis gebruiken om de volgende generatie Europeanen te leren waar haar vrijheid vandaan is gekomen en hoe ze die kan bewaken.”

Timmermans prees ook het werk van de Stichting Liberation Route Europe. “Een van de beste manieren om onze geschiedenis te herdenken is om te laten zien waar die zich heeft afgespeeld en de verhalen te vertellen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Liberation Route Europe doet zeer belangrijk werk als het gaat om het opnieuw vertellen van die verhalen.”

Thomas van Neerbos, directeur van de Europese Persprijs, werd op het podium geïnterviewd. Hij acht het noodzakelijk dat persoonlijke verhalen van de oorlog blijvend worden verteld. “We moeten de belevenissen van veteranen verzamelen voordat het te laat is. Maar niet alleen die van de helden; ook die van bijvoorbeeld mensen die de verkeerde kant kozen.” De Duitse ambassadeur in België, Rüdiger Lüdeking, vindt dat de wereld de oorlog moet blijven herdenken. “We zijn aan de slachtoffers van toen verplicht dat we proberen te voorkomen dat er nieuwe oorlogsslachtoffers vallen. Daarom moeten we ook aan de jongere generatie overdragen waar oorlog over gaat: over terreur en wreedheden.” Om de herinnering aan WO2 levend te houden, gaat de Franse regio Normandië jaarlijks in juni een ‘World Forum for Peace’ organiseren, maakte vice-president François-Xavier Priollaud van de regio in aanvulling daarop bekend in Brussel.

Transitie binnen Liberation Route Europe

Onlangs werd in België Liberation Route Europe International opgericht. Het kantoor in Brussel wordt daarmee het hoofdkantoor van Liberation Route Europe. Na vijf jaar als directeur van de stichting draagt Victoria van Krieken haar taken over aan Rémi Praud. Van Krieken blijft betrokken bij de organisatie als voorzitter van de internationale raad van toezicht en als statutair directeur van de Nederlandse Liberation Route.

“Vanaf nu zal ik me richten op fondsenwerving voor de stichting in de VS en Europa en ben ik ook verantwoordelijk voor strategische samenwerkingen”, licht Van Krieken toe. Ze is van mening dat Praud “de beste persoon is die men zich kan wensen” om de dagelijkse leiding van de stichting over te nemen. “Hij was voorheen werkzaam voor de Franse regio Normandië en heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld binnen onze organisatie. Dit is het juiste moment voor hem om de volgende stap te zetten.”

Van Krieken zal ook betrokken zijn bij het Nederlandse programma voor de herdenking van 75 jaar bevrijding in 2019 en 2020 in samenwerking met vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Dankzij een hernieuwde overeenkomst met vfonds en het groeiend aantal leden van Liberation Route Europe kan de stichting zich blijven inzetten voor de uitbreiding van de internationale herdenkingsroute.

Timmermans_board LRE