Jane Austen in Bath

 

Na het artikel in augustus over Jane Austen, haar huis in Chawton, genereus geschonken door haar broer, en haar verwezenlijkingen aldaar, was het evident om ook haar periode ervoor in Bath eens onder de loep te nemen. En dus deed ik dat dan maar. Bath was een korte, maar levendige periode voor haar. Ze verbleef er ruwweg een 5-tal jaren (tussen 1801 en 1806), maar de Regency-stad zou een grote impact op haar leven en schrijven krijgen. Door de financiële perikelen na het overlijden van haar vader, die priester was in de stad, verbleef ze op 5 jaar op 5 verschillende plaatsen. Meestal ging het om huurpanden. In een van die panden aan Gay Street bevindt zich nu het Jane Austen Centre. Deze attractie is volledig anders opgevat dan haar huis in Chawton. In Chawton ligt de nadruk op de laatste periode van haar leven, samen met het verwezenlijken van haar grote werken en dit wordt vooral getoond aan de hand van persoonlijke attributen in eigen leefruimten. Het huis in Bath geeft in feite een overzicht van haar leven en hoe het leven in de Regency Periode was in Bath. Alle gidsen personeelsleden zijn gekleed in de kostuums van die periode en dragen allen een naam van een der karakters uit haar boeken. De portier bij de deur (Mr. Bennet uit Pride & Prejudice) is de eerste die je ziet naast een wassenbeeld van Lizzy (ook een karakter uit haar werken, die alleen bij slecht weer wordt binnengehaald).

Je start met een ruime introductie door een gids over Jane en haar familie die begint met haar eerste levensdagen in East Hampshire. Nadien volgt er een film waar de acteur Adrian Lukis (die Mr. Wickham speelt in de BBC-versie van Pride & Prejudice) je doorheen Bath loodst naar alle locaties waar Jane heeft verbleven. Die 5 jaar en ook 2 vorige bezoeken met haar ouders aan Bath waren een grote inspiratie voor werken als Northanger Abbey en Persuasionwerken waarin Bath een prominente rol zou spelen. Trouwens de stad is nog bijna zoals Jane ze kende, een elegante en ordelijke wereld die ze feilloos portretteerde.

In de ruimte over Regency Bath, zo’n beetje The Jane Austen Experience, word je ondergedompeld in haar leven met vooral de nadruk op de kledij van die tijd met levensgrote modellen. Je kan je zelfs nog beter inwerken in Janes tijdperk door je te verkleden (keuze genoeg). Regency-receptjes geven je een kijk op de smaak van die tijd (proeven mag). Ook is er aandacht voor het sociale leven en entertainment van die periode en kan je met een ganzenveer leren schrijven.

Het pronkstuk in de tentoonstelling is een levensgroot wassenbeeld van Jane Austen. Men had wel wat schilderijen gevonden over haar, maar om tot een accuraat beeld van haar te komen heeft men een beroep gedaan op forensische experten en beeldhouwwerkers. Het resultaat van drie jaar opzoeking en werk is verbluffend.

Het Jane Austen Centre heeft ook een uitgebreide souvenirshop en boven is ook een elegante tearoom in pure Regency-stijl waar je o.a. de heerlijke cream teas kunt nemen onder het waakzame oog van Mr. Darcy.

Het Jane Austen Centre is alle dagen open, behalve rond Kerstmis. Het Centre draagt ook bij tot het jaarlijkse International Jane Austen Festival in september met een 60-tal evenementen, verspreid over 10 dagen. Reken er dan maar op dat quasi iedereen verkleed is. Dit gaat vooral door rond de Abbey en de Georgian Houses van de Royal Crescent. Op deze bezienswaardigheden in Bath zullen we later nog uitgebreid terugkomen.

Info: www.janeausten.co.uk

Overtochten met P&O :  www.poferries.com

 

Alvast een goede raad voor Bath: maak gebruik van het P&R-systeem (er zijn er drie rond de stad), parkeren in het centrum zelf is onbegonnen werk en bovendien enorm duur. Voor de P&R betaal je op dit moment £ 3.30 heen en terug met de bus.

dsc_0158dsc_0166dsc_0157