Kerstmis den boom in

 

De Rode Zaal van het Fakkeltheater was op 12 december de première plaats van alreeds de vierde komedie van de prille Sven de Ridder Company. December is de kerstmaand bij uitstek , dus schreef het duo Brik & Sven “ Kerstmis den boom in”. Waarom ook niet ?” Krakers onder de kerstboom “was verleden jaar een megasucces en de tijdloze magie van Kerstmis kan zovele nevensprongen maken dat jong en oud steevast meegaan om hun eigen winterwereld te beleven.

De kracht van Brik en Sven is dat ze niet van een reeds geschreven stuk uitgaan maar je verrassen met een komedie die perfect balanceert tussen humor , drama en zeker ook eigen levenservaring.

 

Het verhaal:

Cisse ( Sven de Ridder ) heeft een hekel aan Kerstmis en aast op promotie . Dat uitgerekend op Kerstavond zijn baas hem voor een werk- diner bij hem thuis uitnodigt is aardig meegenomen. Charlotte ( Kristel Verbeke) is zijn vrouw en zeer gehecht aan Kerst tradities. De sneeuwstorm buiten zorgt echter voor problemen en die worden nog groter als kort na elkaar twee personen opduiken : Shania ( Jasmine Jaspers ) een dochter van Cisse , totaal onbekend voor Charlotte , met kinderwagen , waar geen kerstgeschenken inliggen maar wel baby Arthur, en Jerroen ( Brik van Dyck ) een oud vriend Cisse en meesterlijk begenadigd met problemen. De chaos is compleet als een als kerstman verklede zatte clochard in de sneeuw voor de deur ligt. Hij noemt Jean ( Luc Verhoeven ) maar is hij wel wie hij zegt?

Met dit vijftal beginnen we aan een kerstkomedie die werkelijk alles heeft. Toch zonde van de pauze. Humor , een tikkeltje improvisatie en momenten om even na te denken. Soms waan je je in Scrooge : “ Ik haat Kerstmis !” , soms in een feelgood film genre Love Actually.

Sven De Ridder zet het publiek naar zijn hand , maakt handig gebruik van decor buiten het toneel en laat gedreven en toch tactvol zijn emoties op ons los. Brik Van Dyck is niet meer weg te denken op het podium bij Sven en had o.i. zeer veel van Marc Coucke weg. Zou het maffiosi karakter van Jeroen er iets te maken mee hebben ? We gaan het hem later toch eens vragen.

Kristel en Luc deden hun rol met brio en met Jasmine Jaspers heeft Sven er een goudhaantje bijgekregen. We kenden haar reeds als bediende Dolly in “ Ene gast , twee bazen “ waar Sven ook van de partij waren en recent zagen we haar in “ ’t Groot Lot “ van de Komedie Compagnie van Dirk van Vooren. Hier was ze co hoofdrolspeler als Sylvie (“ Met Steene on zen Beene “ gaat ons eeuwig bij blijven) Een schitterende vertolking waarin ze op sublieme wijze een dronken rol speelde die ook veel lenigheid vergde.

Jasmine vertelde ons na de première dat de combinatie – ’t Groot Lot eindigde op 8 december en toen waren de repetities met de groep van Sven reeds goed bezig- wel wat pittig waren in het begin.   Voor ’t Groot Lot moest ik ook het Antwerps wat bijleren. Ik ben wat van overal en nergens. Heb in de Limburg gewoond maar ook in het Mechelse en Tilburg. Het zat allemaal wel mooi in elkaar en ze hebben me overal warm onthaald. Het is ook fijn dat je na enkele optredens je soms iets extra inlast en je voelt dat het publiek het fijn vind. Dan neem je dit zeker mee naar de volgende voorstelling. Het is toch spijtig dat de meeste stukken maar een goeie drie weken lopen. Een oom van Jasmine stelde voor , waarom zend men dit eens niet uit op tv? Deze coming lady van de Vlaamse komedie gaan we zeker binnenkort nog eens extra interviewen.

In feite was er nog een zesde acteur in dit stuk. Cisse heeft geregeld Mijnheer Van Hout aan de lijn en geen betere telefoonstem om een zaal te vullen dan ons aller Gerd De Ley.

Alle info: http://www.svenderiddercompany.be/

Tickets: http://www.fakkeltheater.be/

Tot 5 december in het Fakkeltheater , daarna nog enkele extra’s in CC .

Roy Wood & Wizzard hadden in de jaren ’70 een kersthit met: “ I wish It could be Christmas every day. “ Met dit gevoel verlieten we het Fakkelteater . Thanks Brik & Sven.

 

Tekst en foto’s: Gust charrin.