Een voormiddag met de U6 van KFC Broechem

 

Een wat mistige zaterdagmorgen in maart , niet te koud en windvrij. Ideaal om voetbal te spelen en te beleven. Aan de Abelebaan te Broechem is sinds 1978 KFC Broechem gevestigd. De roodzwarten komen tegenwoordig uit in 2 e Provinciale A met hun eerste team maar kunnen ook rekenen op een goed onderbouwde jeugdwerking.

De U6 trainen op woensdag en spelen hun enigszins recreatief voetbal op zaterdag. Thuis en op verplaatsing. Geen echte matchen met scores, offside of kaartengetrek. Zij hebben een format door de voetbalbond speciaal voor deze allerkleinsten uitgestippeld. Broechem probeert zich aan dit format vast te houden en hoopt ook dat alle andere regionale teams verder willen doen op deze basis.

Na de opwarming worden de spelertjes van beide teams verdeelt in groepen van twee. Vandaag was Kessel United op bezoek . Door onder meer ziektes waren ze met een beperkt aantal , maar geen nood , enkele voetballertjes van de Broechemse U6 gingen met wat aanpassing van hun outfit de gaten vullen bij de tegenstander.

Er werd gespeeld met speciaal ontwikkelde doelen en we waren vertrokken voor 6 x 6 minuten. Na elke zes minuten werd er van veld verwisseld en ook onderling werden de teams door elkaar gegooid. Zo kreeg ieder zijn kans om tegen iedereen te spelen. Na 18 minuten en drie beurten volgende er een drankpauze. De coördinatie was in handen van U6 trainer Wim en voor pseudo arbitrage om alles in goede banen te leiden kwamen er enkele enthousiaste ouders het veld mee op. Met de ouders erbij te betrekken slaagt men er zeker in om iedereen zuiver voetbal te laten ontdekken. Iedereen kan en moet met elkaar samenwerken naar respect toe. De ouders die deelnemen krijgen nadien ook nog een attentie in de vorm van een drankbonnetje voor de kantine.

Het lijkt heel speels , balvaardigheid is nog geen hoog topic, de kinderen moeten nu gewoon hun lichaam leren kennen en vooral is er motivatie naar het dribbelen toe. Zeker nog geen totale aandacht naar een pass geven.

Afsluiten deden beide teams met een traditionele penalty shoot out waarbij iedereen zowel schutter als doelman was. Onze spelertjes namen afscheid met een publieke high five .

KFC Broechem telt nu 24 U6 spelertjes waaronder drie meisjes en misschien zag ik vandaag een nieuwe Tuur Dierckx of Jurgen Cavens die ooit hun debuut deden bij de roodzwarten.

Tekst en foto’s: Gust Charrin