De Ghesellen van de Aardbei

 

Reeds meer dan veertig jaar is het de traditie dat in het Provinciehuis de eerste aardbeien van de nieuwe teelt van de Coöperatie Hoogstraten leveren en laten smaken aan de voltallige deputatie en de gouverneur . De twaalf grootmeesters kwamen in traditionele kledij op 28 maart naar Antwerpen.

In hun blazoen wordt de aardbei van Hoogstraten omkranst door de symbolen van de vier seizoenen. Zo tonen ze aan dat de aardbei, met toepassing van de meest moderne teeltmethodes, in onze regio het jaarrond kan geproduceerd worden. De streek rond Hoogstraten is het belangrijkste aardbeien productiecentrum van ons land. De teelt van aardbeien gebeurt er in kassen , plastic warenhuizen en in open lucht. Elk jaar worden er meer dan 30.000 ton aardbeien op Coöperatie Hoogstraten aangevoerd. Ongeveer 75 % van de productie wordt uitgevoerd naar de meeste Europese landen, waar de Hoogstraten aardbeien geroemd worden om hun uitzonderlijke kwaliteit en aroma.

Dankzij de goede samenwerking tussen Coöperatie Hoogstraten en het Proefcentrum Hoogstraten is de teelt van de aardbeien in onze regio uitgegroeid tot een zeer gespecialiseerde en intensieve tuinbouwactiviteit.

Eerst keuren en proeven de Grootmeesters de oogst en daarna werden ze aangeboden aan de provincieleden.

Ook was er een intronisatie ceremonie waarbij gedeputeerde Kathleen Helsen tot Ridder van de Ghesellen werd geslagen , een eretitel die haar collega’s gedeputeerden , Luk Lemmens, Ludwig Caluwé , Jan De Haes en gouverneur Cathy Berx al hadden.

Tekst en foto’s: Gust charrin.