Kiss was made for loving Antwerp Sportpaleis!

Maandagavond 20u50, terwijl ‘Rock ’n Roll’ van Led Zeppelin door het sportpaleis galmde, mochten de Kiss fans als het ware van het eerste moment mee in dit legendarische concertverhaal stappen, door de bandleden heroïsch op groot scherm hun weg  te zien banen door de backstage wandelgangen richting spektakelland. Enkele seconden later viel het podiumdoek met een eerste knal en werd de opener ‘Detroit Rock City’ van de grote sportpaleis rock ’n roll party ingezet.

Het was onmiddellijk klaar en duidelijk, Kiss bleef de lat zeer hoog leggen na een indrukwekkende carrière die ruim 45 jaar geleden in de Verenigde Staten van start ging. Knallend vuurwerk, vocale hoogstandjes met mooie synchrone flashbacks naar het verleden.  Paul Stanley was in zijn nopjes over Antwerp,  alsmaar  herhalend ‘You are awesome!’, maar tegelijkertijd was het voor hem emotioneel ‘ The first, but also the last time in Antwerp, my heart breaks!’. Kiss kwam zo’n 13 keer naar België.

Kiss bleef graag plaatjes grabbelen uit de favoriete live jukebox met ook een ruime terugblik naar het eerste album Kiss (1974) met ‘Deuce’,’Cold Gin’, ‘100.000 years’ en ‘Black Diamond’.

Gene Simmons bleef maar al te graag zijn tong uitrollen naar alles wat bewoog, en trakteerde het publiek op de niet te missen famous bloedspuwact na een sessie theatrale Demon dwaasdoenerij.

Vlammen, vuurwerk en knallen à volonte deden het dak van het sportpaleis opwarmen en daveren. Tommy Thayer deed daar graag een schepje bovenop met zijn V(uurwerk)-gitaar.  Drummer Eric Singer vermaakte en verraste subliem.  Achter het drumstel een circusachtig clownesk tafereel waar hij de spanning opdrijft, door eerst zijn handen op een wat mysterieuze wijze  zweetvrij te maken met een handdoek en vervolgens van een eenvoudige trommelact  naar een stevige drumsolo te evolueren.  Met het prachtig gezongen ‘Beth’ op piano, is er misschien in dat sportpaleis nog een Night of the Proms act weggelegd in het post Kiss tijdperk.

Nadat het publiek Stanley’s naam massaal uitriep en ze hem uitnodigden, nam hij een Harry Potteriaanse vlucht richting centraal podium. Vervolgens vatte hij ‘I Was Made for Lovin’ You’ aan met tututututututu, een parel die al decennia lang wereldwijd op feestjes tot leven komt.

De 2 uur durende show flitste voorbij met het beroemde Kiss logo dat velerlei gedaantes en kleuren aannam. Bijzonder sterke performances dus, als een afscheidscadeau voor de fans, welke respectvol gingen rechtstaan bij ‘Rock and roll All Nite’. Maar het respect was wederzijds, Stanley maakte een buigbeweging richting publiek met de woorden:  “You people are the reason we exist!”.

Stanley kuste nog een laatste keer zijn gitaar, om ze dat na 5 vuurwerkknallen, aan diggelen te slaan.

Het publiek keerde naar huis met alleen maar good vibes en met Stanley’s woorden in het achterhoofd: ‘Be proud!  Kiss army Belgium!”

In het donkere sportpaleis liet Kiss in sobere projectie nog een laatste spoor na: ‘Kiss loves you Antwerp’.

Setlist: Detroit Rock City/Shout It Out Loud/Deuce/War Machine/Heaven’s on fire/I Love It Loud/Say Yeah/Cold gin/Lick It Up/Calling Dr. Love/Tears Are Falling/Psycho Circus/100.000 years/God of thunder/Love Gun/I Was Made for Lovin’You/Black Diamond/Beth/Do you Love Me?/Rock and Roll All Nite

 

 

Tekst en foto’s: Peter Minnebo.