Interview met Matthew Caws (Nada Surf) op Vestrock festival 2022

Deze Amerikaanse rockband kwam hun 30-jarige verjaardag vieren op VESTROCK. Opgericht in 1992 en met een hele rits aan albums en singles verder, hebben ze nog niks aan kracht ingeboet. Voor het grote publiek het bekendst van de hit uit 1996 ‘Popular’. In 2020 verscheen alweer hun negende studioalbum Never Not Together, wederom overladen met goede kritieken. Speciaal voor het Vestrock publiek overgekomen vanuit de USA: Nada Surf. Allkinds sprak kort voor het concert in de tent met de sympathieke leadzanger Matthew Caws.

Voor Nada Surf is het zover, inmiddels 30 jaar! Proficiat. Hoe kijkt u terug op die carrière?

“Met een zeer gelukkig gevoel!  Niet positief of negatief.  Het is me gewoon allemaal overkomen, ik hou gewoon van liedjes en het schrijven ervan.  Het was niet zo dat ik als kind ervan droomde om artiest te worden.”

Waar kunnen we de big bang situeren van Nada Surf?

“Daniel Lorca (bas) en ikzelf gingen naar dezelfde school. We werden vrienden op 14 jarige leeftijd en een jaar later hadden we een groep. Het duurde wel een tijdje voor Nada Surf vorm kreeg, na verschillende line ups en probeersels.

De oerknal van Nada Surf….Ik herinner me het beluisteren van ‘She’s So Cold’ van The Rolling Stones.  Ik sliep in een tentje tijdens de zomer, omdat we in een klein huis woonden.  Ik had een kleine fm radio onder mijn kussen en toen ik de eerste keer het nummer hoorde, kreeg ik kippenvel.  A big deal to feel that sound!

Hoe verschillend is het om in openlucht te spelen of binnen?

“Het is niet verschillend, maar het voelt prachtig aan.  De interacties met de weersomstandigheden op festivals zijn wel fenomenaal. Hevige regen of teveel zon, zodat je de tunerinstrumenten op de grond niet meer kan zien.  Alleen de wind voelen doet iets met een mens, ik slaap trouwens ook altijd met het raam open, ik word er rustig van. Zoals voor u een interview afnemen hier in de backstage onder de ruisende bomen, voelt ook veel aangenamer, vermoed ik.

We speelden ooit op Pinkpop met hevige regen en iedereen had een zwarte paraplu bij. Het ganse publiek leek op één zijden polyesters zwarte creatuur.”

Zijn daar geen beelden van?

“Ik zou het willen!”

Het album ‘Never not Together’ was album n° 9, mogen de fans n°10 verwachten nu jullie aan het jubileren zijn?

“Jazeker, ik vermoed dat de opnames gepland zijn in januari.”

In Caen (FR), speelden jullie de eerste keer het Pixies nummer ‘Where is My Mind’, een song die jullie wel ligt.

“Ik vond het een prachtig nummer en de Pixies waren jarenlang mijn favoriete band. Ik denk dat velen het nummer oppikten via de Samsung commercial. Vele wisten niet dat wij het speelden.

Ik herinner me nog dat ik op 20 jarige leeftijd gedurende 1 jaar geen songs meer schreef omdat ik hen wou zijn.  Het was eigenlijk onmogelijk, ik ben trouwens een slechte imitator.  Ik zing niet over Aliens, de Bijbel of surrealistische verbeelding.  Tijdelijk was ik gedesoriënteerd omdat ik zo zot was van hen.”

Nog zo’n groep, The Clash!  Jullie speelden ‘Brand New Cadillac’ tijdens jullie eerste repetities.

“Vooreerst kende ik de groep niet. Daniel Lorca en een zekere Stefaan zaten in een andere band en ze vonden The Clash bijzonder goed. Ze nodigden me uit als gitarist en vroegen of ik het nummer kon spelen. Het lukte me niet direct en ik ging thuis oefenen op basis van de albumversie en keerde daarna terug en werd lid van die band.”

Op Facebook zag ik dat er badges verkrijgbaar zijn met het opschrift ‘I’m a Nada Surf’. Droeg u ze vroeger ook van andere artiesten? De badges werden vooral gedragen op lederen jackets.

“Ik droeg vooral wollen lange jassen! Ik kreeg badges van mijn 3 jaar oudere zus . Ze luisterde vooral naar The Cure & Joy Division. Wellicht droeg ik daar enkele badges van.”

Tevreden van de Vestrock backstage?

“Een droom, de tourbus staat vlakbij.  Drank vlakbij beschikbaar en we speelden zonet akoestisch op een kleine cruiseboot op het water rond het festival voor enkele fans.  Fun! De boot lag wel diep in het water hoor.”

Enige shows in België gepland?

“Trix en Botanique staan zeker op het programma.”

 

http://www.nadasurf.com/