Interview Jack Francis op Vestrock: Oprechte traditionele Americana uit Southampton(UK)

Jack Francis is een singer-songwriter uit het zuiden van Engeland, Southampton wel te verstaan. Zonder zijn herkomst uit de UK te verbloemen hoor je oprechte traditionele Amerikaanse muziek terug op zijn debuutalbum. Tijdens een dieptepunt in zijn leven trok hij naar New York, en daar ging zijn muzikale vlam weer branden. Hij nam ontslag bij zijn kantoorbaantje en stortte zich volledige op zijn muziek. Zijn eerste single ‘A Little Love’ klinkt meteen tijdloos, evenals de rest van zijn debuutalbum. Jack Francis heeft zich opgewerkt van optredens geven in kleine barretje en kelders naar de grotere podia en was dus absoluut klaar voor zijn set op VESTROCK!

U begon met muziek op 13 jarige leeftijd, herinnert u zich nog het eerste optreden?

(lacht) “Aha!  Als tiener speelde ik muziek met enkele schoolkameraden, voor het eerst voor een publiek, daar is het allemaal begonnen.  In pubs en kleine veneus leerden we onze ambacht.”

En ziehier, nu staat u op de affiche van Vestrock!

“Leuk om hier te zijn!”

Wanneer ik artikels over u doorneem, spreekt men van een Brits Americana singer- songwriter, vanwaar de Americana insteek?

“Het is een mix van Amerikaanse, Britse pop en Keltische folk stijl, waarbij de Amerikaanse invloed overheerst. Ik bracht geruime tijd door in New York en Nashville en leerde er veel bij.”

U ben afkomstig van Southampton, bekend voor zijn Seacity museum en God’s House Tower, maar maak ons wegwijs in de stad met zijn lokale muziekscene.

“Ik trad trouwens al op in God’s House. Er zijn vele goede lokale bands.  Het is een havenstad die dikwijls over het hoofd gezien wordt omdat ze niet zo megagroot is maar voor mij is het een thuis.  Ik heb er vele vrienden.  Ik groeide er op en heb nooit de behoefte gehad om naar Londen te verhuizen, waar alles veel oppervlakkiger is.  Je krijgt er geen warm gevoel bij.”

Hoe ervaart u de omschakeling van de kleine venues naar de grotere festivals?

“Ik ben zo dankbaar om hier te mogen spelen.  De mensen hebben me hier zeer warm onthaald.  Ik had een geweldige tijd de laatste dagen hier in Nederland en ik keer met veel plezier terug.”

Wat kan een inspiratie zijn bij het schrijven van een song?

“Meestal draait het rondom levenservaringen, relaties en vriendschappen.  Als muzikant beleven we rare tijden, vooral in Engeland, met streaming diensten als Spotify, ook daar schrijf ik over.”

Welke boodschappen worden er meegegeven in het eerste album, songs als ‘A Little Love’  en ‘To Mean as Much to You’ wijzen richting relaties.

“Sommige nummers gaan over relaties, andere dan weer over hoe je jezelf tracht te vinden als persoon en als muzikant.

Het nummer ‘Helena’ nodigt uit onweerstaanbaar tot meezingen.

“Inderdaad, ik mocht al leuke reacties ervaren vanuit het publiek de afgelopen dagen.  Het nummer heeft het juiste ritme, just fun!”

‘Silver Lining’

“In ’t Engels zeggen we vaak, every cloud has a silver lining.  Het gaat over een muzikant proberen te zijn en daar de moeilijkheden bij ondervinden.  Soms is het moeilijk om het goede erin te zien dat eruit komt.  Een cynische maar ook lichtvoetige song, niet te serieus. A sad happy song!” (lacht)

In de kapel zette u een mooie versie van ‘Holiday’ neer, en wat is uw favoriete vakantiebestemming?

Amerika.  Italië (vooral Bologna)  en Spanje, vooral omwille van het betere culinaire. Je kan er onmogelijk slecht eten voorgeschoteld krijgen.

De kapel was een ideale plek op het terrein om te spelen, elke festivalganger passeert er en komt een kijkje nemen.”

‘Cold Hearted Little Man’, is voor mij echt 80’s rock.

“Ik snap het wel wat u erin herkent, er zitten 50’s rock ’n roll elementen in (Duane Eddy en Eddie Cochran), bewerkt in een modernere versie betreft de gitaar.”

U hebt een zeer herkenbaar artistiek uiterlijk met lang haar en baard, altijd zo geweest?

“Sinds lange tijd hoor, denk dat het meer uit luiaardij is!” (lacht hartelijk) “Ik doe het niet om zo altijd herkend te worden hoor, maar het helpt wel.”

U werd gevraagd om te spelen voor BBC Music Introducing op BBC radio, zeer erkentelijk.

“Ik kreeg van hen veel ondersteuning bij elke song die ik gereleased heb de afgelopen 18 maanden.  Een ideaal platform om je nieuw materiaal naar de mensen toe te brengen en zo een nieuw publiek aan te kunnen spreken.”

 

En uw verdere plannen deze zomer?

“Meer festivals in Engeland. Vestrock is het enige Europese festival dat ik aandoe. Daarna werk ik verder aan mijn 2e album.  Het is reeds geschreven, we starten met demo’s op te nemen.  Een kwestie van er tijd voor vrij te kunnen maken en de nodige financiering te vinden.”

 

 Tekst en foto: Peter Minnebo.